Русия е обвинена за ядрената авария, която предизвика огромен радиоактивен облак над Европа. През 2017 г. учени от целия континент откриха облак, съдържащ изотопа рутений-106 в редица страни. Проучване установи, че облакът произхожда от обект в южен Урал, където се намира руското ядрено съоръжение „Маяк“. Вероятно е материалът да е изпуснат от преработващото съоръжение, въпреки че точният му произход е „труден за определяне“.

Общо 70 експерти са съавтори на доклад по темата, публикуван в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences“ на САЩ. Професор Георг Щайнхаузер от Университета в Хановер заяви: „Установихме радиоактивния рутений-106. Измерванията показват най-голямото изпускане на радиоактивност от гражданско съоръжение.“

През есента на 2017 г. в много европейски страни беше установен облак рутений-106 с максимално радиационно ниво от 176 милибеккерела на кубичен метър въздух, което беше до 100 пъти по-високо от общото ниво, измерено в Европа след инцидента във Фукушима. Въпреки че това беше най-сериозното изпускане на радиоактивни материали след Фукушима през 2011 година, то остана почти незабелязано за обществеността, а Русия не призна, че носи отговорност за случая.

През 1957 година от съоръжението „Маяк“ изтичат радиоактивни материали, което беше втория най-сериозен ядрен инцидент в историята след аварията в Чернобил. По време на инцидента резервоар, съдържащ течни отпадъци от производството на плутоний, избухва и причинява масово замърсяване на района.

Смята се, че последната авария е станала между 18:00 часа на 25 септември 2017 година до обяд на следващия ден – което е почти 60 години от инцидента през 1957 г. „Този път обаче това беше импулсно изтичане, което приключи много бързо“, добави проф. Щайнхаузер, изтъквайки, че изтичанията на радиация от Чернобил или Фукушима продължават дни. „Успяхме да установим, че инцидентът е станал при преработката на елементи за отработено гориво, в много напреднал етап, малко преди края на технологичната верига. „Въпреки че в момента няма официално изявление, ние имаме много добра представа какво би могло да се е случило.”

Ядрената преработка включва отделяне на използваеми отпадъци от горивото от останалите отпадъци. Нивата на радиация в облака не са били достатъчно високи, за да навредят на човешкото здраве, се отбелязва в публикацията.