Цените на апартаментите в големите градове вървят нагоре, показват данните на Националния статистически институт за последните три години. Средното поскъпване за страната е 26,15% и Русе е в златната среда с 27% заедно с Варна - 26%, и Стара Загора - 28%. Очаквано, най-голямо е поскъпването на апартаментите в София, където цените през четвъртото тримесечие на 2018 г. са били по-високи с 35,25% спрямо 2015 г. С малка разлика след столицата е Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 34,47% за три години. Любопитен факт е, че в това отношение Бургас изостава от останалите пет големи града. Там жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 18,23% за три години, което e около половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив.
Има разлика обаче в движението на цените нагоре при старото и новото строителство, като според данните на НСИ Русе е сред градовете, в които старите апартаменти поскъпват повече от новите. При това разликата е значителна - при старите апартаменти цените са нараснали с 28,1% за три години, а при новите – с 18,1%. положението е същото в София, Варна и Бургас, а в Пловдив и Стара Загора ситуацията е обратната. Средно за страната за 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 28,24%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 22,3%.
Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.