По-малко от 10% от болните от астма и хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/ са минали на безплатен профилактичен преглед за първото шестмесечие на годината, съобщи директорът на здравната каса Калоян Копчев на пресконференция за представяне на проект "Белодробно здраве във всички политики", който вчера стартира в Русе.
Диспансеризираните астматици в региона са 2700, а регистрираните пациенти с ХОББ са 2900. Касата всяка година им осигурява от 2 до 4 безплатни прегледа, но от тях са се възползвали само 260 астматици и 220 пациенти с ХОББ. Здравната каса плаща 73 медикамента и инхалатори, като пациентите с белодробни болести заплащат много малка част от стойностите им, посочи Копчев и обясни, че за първото полугодие на годината 1300 астматици са получили медикаменти за над половин милион лева, а на 2900 пациенти с ХОББ са дадени лекарства за над 700 000 лева.
Детската астма е много разпространена сред подрастващите, съобщи директорът на Белодробната болница д-р Светослав Дачев. По данни на Световната здравна организация 40 процента от децата от 0 до 18 години са болни от астма. Заболяването се изчиства в младежките години, но след 35 пак започва да се развива. В Русе е създадена уникална организация с много добра апаратура за лечение на белодробни заболявания, което много улеснява пациентите, а лекарите вземат бързо решение дали даден болен да се хоспитализира, или не. Д-р Дачев допълни, че в миналото 3000 пациенти на година са били лекувани в болницата, но в последните 10 години хоспитализациите са сведени до 900.
Симптомите за астма са затруднено дишане, хрипове, стягане в гърдите и кашлица и те са лесно разпознаваеми, поясни зам.-директорът на Белодробната болница д-р Христо Метев. Показател за ХОББ обаче е трудното дишане. Заболяването се причинява от тютюнопушене и започва постепенно с кашлица, на която хората не обръщат внимание. Хроничната белодробна болест се диагностицира с измерване на дишането с апарат и в не малко случаи това е направено късно.
Целта на проекта е информиране на гражданите, че от физическите упражнения има голяма полза за здравето и за предотвратяване на хронични заболявания, каза ръководителят на проекта Дияна Хаджиангелова. Представителят на общината Радостина Пейкова поднесе поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов и изказа благодарност, че Русе е сред шестте града, в които действа проект "Белодробно здраве във всички политики".