Три номинации за кмет на Две могили са били излъчени на провелото се в понеделник вечерта събрание на ГЕРБ в малката община. Предложени за ръководния пост са били Христина Ефтимова, която бе и председател на общинския съвет, директорът на гимназията по селско стопанство Светлозар Донев и досегашният кмет Божидар Борисов. Ефтимова и Донев, които са общински съветници и членове на ГЕРБ, обаче са си направили отвод и са се отказали да участват в битката за кметския стол. Така с пълно мнозинство от 59 гласа кандидатурата на Борисов, като представител на гражданската квота, била подкрепена.
Бившият рейнджър спечели кметските избори през 2015 година, когато бе подкрепен от партията на бившия военен министър Николай Цонев „Нова алтернатива“.
„Може би от 2 години не съм разговарял с Цонев и не знам дали ще участва на местните избори. Приех поканата на ГЕРБ, защото те единствени ме потърсиха, а и винаги съм бил дясноориентиран в политическо отношение. Освен това, за 4 години управление разбрах, че трудно се работи сам особено в нашата ситуация, при която общинският съвет е съставен от 17 души от 7 партии и няма мнозинство. Не съм член на ГЕРБ, но се съгласих да бъда издигнат от тях и мисля, че така ще работим по-лесно“, сподели пред „Утро“ Борисов.
Иначе по време на събранието са номинирани и 17 души за участие в листата за съветници като Борисов категорично е отказал да бъде част от нея. По всяка вероятност, заради намаляване на населението, броят на съветниците в Две могили ще падне от 17 на 13, но от ГЕРБ са решили да предложат пълен набор кандидати. Голяма част от номинациите не са членове на партията, а на симпатизанти, за които се твърди, че са авторитети на територията на общината.
ГЕРБ ще се бори за кметски постове и в част от селата в Двемогилско. В Батишница отново се предлага издигането на досегашния кмет Недко Христов, а в Кацелово пак ще се заложи на Иван Николаев. Кандидати ще има за Бъзовец, което сега се управлява от „Единни за община Две могили“ и за Чилнов, където сегашният кмет е от ДПС. За Помен от партията няма да предлагат свое име.
Все още няма официално обявени кметски кандидатури от страна на останалите политически партии. Говори се обаче, че бившият кмет на Две могили Николай Христов, който традиционно намира подкрепа от червените редици, отново ще мери сили за поста, както и синият ветеран Драгомир Дамянов. Според слуховете и още един кандидат ще се изправи на политическия фронт - останалият на второ място на последните избори Байчо Георгиев от „Единни за община Две могили“.