В Бюрото по труда в Русе има подадено уведомление от свинекомплекса в село Бръшлен за това, че предстои масово освобождаване на работещи във фирмата. Това стана ясно на пресконференция вчера, като главният експерт в БТ Юлия Събева уточни, че тепърва предстои да започне процедурата. По-късно ще стане ясно колко души ще бъдат освободени от работа. Засега от останалите два свинекомплекса в Николово и Голямо Враново не са подавани такива уведомления. 
Африканската чума по свинете, която до този момент най-катастрофално е поразила промишленото свиневъдство именно в Русенска област, неминуемо ще се отрази и на заетостта на стотици жители на Русенско. За това предупреждаваха експерти още в началото на зловещата криза, която връхлетя бранша в областта. Специалисти припомнят, че периодът на дезинфекция и окончателно изчистване на всякакви следи от страшната зараза е твърде дълъг. 
Междувременно в репортаж за Българската национална телевизия завчера управителят на свинекомплекса в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова заяви, че след фалита на фермата ще се откаже да се занимава със свиневъдство. Управата на управлявания от нея комплекс настоява да се вземат нови проби от прасетата, които се отглеждат в други халета на фермата, без достъп до прасетата с установен вирус, и ако пробите се окажат отрицателни, животните да бъдат запазени. От Агенцията по безопасност на храните обаче са безкомпромисни: на евтаназия подлежат всички животни. Очаква се евтаназирането да започне днес и животните да бъдат загробени в нива от 100 декара на три километра от Голямо Враново.