През последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява, след като преди това значително се покачваше. Очакванията на българите по отношение на икономическото развитие на страната обикновено са по-песимистични в сравнение с очакванията по света, но в последните години в България като че ли има и известно разведряване. Такава е равносметката трийсет години след началото на промените у нас, констатират социолозите на световната Gallup International Association, която проведе традиционното за всяка година проучване за нагласите за икономиката в 60 държави от целия свят.
Изследването показва, че най-сериозно се притесняват за просперитета си жителите на Европа, като сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция, Великобритания.
Икономически подем очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия, Индия.
В България връх вземат неутралните очаквания за сметка на песимизма, който иначе преобладаваше от началото на века. В края на второто десетилетие на новия век средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, средно 30% - икономически трудности, а 40% не очакват промяна. Останалите се колебаят.