104 хиляди лева вече са събрани за изграждането на паметника на Васил Левски в Русе. Това съобщи вчера народният представител и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов на пресконференция на инициативния комитет за монумента на Апостола. Около 120 000 лева без ДДС е цялата сума, нужна за паметника, засега най-големият дарител е община Русе, която е превела 20 хиляди лева за провеждането на конкурса, уточни Веселинов. 
Той обяви новата дарителска акция, която започна от снощи на централния площад. В специални шатри доброволци ще поставят дарителски кутии, където русенци могат да пускат своята лепта. Пак там ще се продават картички с изображение на бъдещия паметник /по 2 лева/, дарителски плакати /10 лева/ и портрети на Левски /15 лева/. Засега са осигурени доброволци-ученици до края на тази седмица. Ако се появят още желаещи за това, акцията може да продължи, каза Искрен Веселинов, като посочи, че желаещите да се включат, могат да се обадят на Траян Тотев от ВМРО на тел.0895 33 22 26 или на е-адрес: [email protected] Те могат също да заявят готовността си да бъдат доброволци и в шатрите, които ще бъдат отворени всяка вечер до неделя от 17.30 до 19.30 ч.
Радваме се, че младите хора проявяват родолюбие и почит към делото на Апостола, особено ценно е и събирането на дарения в русенски училища, каза Веселинов. Желанието ни е всички русенци да станат съпричастни към изграждането на този паметник, добави той. Дарителски кутии ще има и на традиционния Комитски събор в Червена вода на 7 септември. 
Веселинов съобщи още, че проектът на скулптора Даниел Кънчев и арх.Силвия Славова в края на миналата седмица вече е получил чаканото одобрение от Националния институт за недвижимото културно наследство, предстои през тази седмица авторите да го защитят и в Министерството на културата. Надявам се нищо да не попречи да открием паметника, както планираме, заключи депутатът.