Кристалина Георгиева е сред трите кандидатури, които Европейският съюз обсъжда за поста директор на Международния валутен фонд, съобщава „Файненшъл таймс“.

Другите две кандидатури са на бившия директор на Централната банка на Финландия и еврокомисар Оли Рен, който помогна на България за нейното приемане в ЕС през 2007 г., и на Йерун Дийселблум, който бе бивш министър на финансите на Холандия.

Според ФТ от надпреварата за МВФ са отпаднали бившият министър на икономиката и бизнеса на Испания Нади Калвиньо и действащият председател на Еврогрупата Марио Сентино.

Източниците на авторитетното британско издание уверяват, че страните от ЕС искат да ускорят процеса на издигане на европейския кандидат, защото се страхуват от конкуренцията на развиващите се страни. По традиция постът директор на МВФ, чиято централа се намира във Вашингтон, се заема от европеец.

Кандидатурите на Дейселблум и Рен се ползват с подкрепата на северните европейски държави и едва ли ще срещнат съпротивата от страна на южните им колеги от ЕС в отсъствие на кандидати от Испания, Италия и Португалия, пише „Файненшъл таймс“.

Изпълнителният директор на Световната банка, 65-годишната Георгиева, е получила подкрепата на Франция, но вътрешните правила на МВФ не позволяват да се издигне на този пост кандидат по-възрастен от 65 години.

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд обяви в петък началото на процеса за набиране на кандидатури за нов директор след оттеглянето на Кристин Лагард. Тя подаде оставка на 16 юли, след като нейната кандидатура беше издигната за директор на Европейската централна банка. Решението ѝ ще влезе в сила на 12 септември.