Заместник главният прокурор Иван Гешев остава единствената номинация на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов наличието само на една кандидатура е историческо събитие.

„Заради предложението на прокурорската колегия, които са номинирали Гешев, е проявление на принципа на магистратско самоуправление и го зачитат като съсловно предложение. Това съответства на измененията на Закона за съдебната власт, приета през 2016 г.“, заяви Кирилов и добави, че той и да направи номинация, подкрепата ще бъде в рамките на 14 гласа. „Това означава да не се стигне до избор и да се създаде предпоставка за противопоставяне на колегите, което не трябва да се допуска“, подчерта той.

Гешев беше предложен от 11 прокурори, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Изборът ще се проведе на 24 октомври.

Данаил Кирилов поиска от Пленума на ВСС да се направи и външен одит на системата за случайно разпределение на делата. Предстои това му предложение да бъде гласувано от съдебните кадровици.

По повод номинацията, по-рано Гешев коментира:

“Припомням, че когато 17 човека номинираха един друг главен прокурор, той беше единствена кандидатура и нямаше такива брожения. И изкара един изключително успешен мандат. Става въпрос за Борис Велчев”.

„Сега в момента имам работа и нямам време да се занимавам с тези неща”, допълни Гешев. „Бях подкрепен от професионалната общност – това е видимо, не толкова от прокурорската колегия, а явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Не бягам от битки или от това да изразя личното си мнение. Важно е да казваш истината, трябва да правиш каквото трябва и да става каквото ще”, допълни Гешев по повод номинацията си за главен прокурор.

В 18.30 часа днес пред Съдебната палата ще се проведе протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Предварително обявеният „марш за правосъдие” ще е под надслов “Право и свобода”.

Гражданската организация Инициатива “Правосъдие за всеки” вече поискаха оттегляне на номинацията на Гешев и посочване на друг кандидат за поста. В писмо до медиите неправителствената организация посочва, че изборът на главен прокурор не отговаря на стандартите за демократична държава.