Над 2000 русенци от всички възрасти заеха вчера места в "Арена Монбат", за да посрещнат на крака и с  възгласи една от иконите на българския спорт - Христо Стоичков. Легендарният футболист включи Русе в лятното си турне, за да представи книгата си "Стоичков - историята". С него пристигна съавторът на биографията, русенецът Владимир Памуков. На представянето присъстваха Борец щ1 на света за 20 век и почетен председател на федерацията Валентин Йорданов, известната в близкото минало лекоатлетка Анелия Нунева, великият волейболист Любо Ганев. 
Русе е славен град, каза Стоичков на пресконференцията и припомни как навремето бил на път да играе за "Дунав". Едно телефонно обаждане на армейски генерал Добри Джуров го отвело обаче в ЦСКА.
Затова пък той получи най-сетне и след дълги години светлосинята фланелка на русенския отбор с щ8 от изпълнителния директор на "Дунав" Огнян Цветанов.
Още утре ще я изпотя, обеща Стоичков.
Той подчерта, че стигнал толкова далеч във футбола заради отборната работа. Екипното начало е много важно, каза бившият стрелец на "Барселона" и националния отбор.
И добави, че "купувал" от всеки.
"Бате Вальо /Йорданов/ ме подхвърляше на тепиха в залата, той ме научи как мога да излъжа по-силен от мене съперник. Взех и от Любо Ганев, учех са да разчета крачките си от лекоатлети като Анелия Нунева, Христо Марков, Силвия Монева. Русе раждаше и ще ражда големи спортисти. Лошото е, че спортните училища вече ги няма, няма ги и площадките между блоковете", отбеляза Стоичков с тъга. 
На въпроса как успя да стане толкова голям, той каза: "Следвах мечтите си всеки божи ден. Исках да бъда като Петър Жеков, Георги Славков, да имам "Златната топка" като Кевин Кигън и го направих. Казах си - защо пък да не съм аз!", върна се Стоичков към младежките си години.
Той подари на Музея на спорта в "Арена Монбат" своя фланелка от периода в "Барселона". Добави и чифт футболни обувки.
Зам.-кметът Страхил Карапчански го зарадва със статуетка "Русе-град на свободния дух".
А Стоичков бе помислил и за завеждащия отдел "Връзки с обществеността" в общината Мария Иванова и директора на дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова, за които бе пригласил умалени копия на "Златната топка". Той им благодари за работата им по визитата му в Русе. 
Залата го посрещна с бурен и неподправен възторг. Последва демонстративна игра на деца от детски градини. Финалът бе дълъг с десетки хора, които чакаха чинно реда си, за да получат автографи върху книгата с историята на най-успелия български футболист за всички времена.