В единия от юлските горещници в петък, когато асфалтът по улиците и плочките на централния площад бяха нагорещени донемайкъде, талантливи млади хора събраха пред Съдебната палата стотици русенци. При това не с кахърни или вулгарни песньовки, нито с яростни децибели. Младите музиканти от етнобенда "4етно" и триото "Идепея" вдъхновено и професионално чисто изпълниха цял букет от познати народни песни и мотиви, като направиха своя интерпретация на традиционните оригинали.
Отначало в петъчната вечер на площада се бяха събрали приятели и роднини на музикантите. Постепенно още преди да са започнали изпълненията, започнаха да се спират майки с деца, които моментално започнаха да сядат направо на горещите плочки, точно срещу бенда. А половин час след началото на концерта вече се бяха събрали стотици русенци, които сърцато аплодираха всяко изпълнение. 
Нарекохме нашата изява "седянка" - иска ни се по съвременен начин да възродим и да вдъхнем нов живот на онази някогашна забава на нашия народ, по време на която са се пеели песни, леели са се закачки, правели са се любовни признания, каза Георги Великов, по-известен като Гоце, преподавател по народно пеене в Училището по изкуствата и самият той талантлив певец - което доказа пред публиката. Бендът и трите момичета от "Идепея" - Радостина Дамянова, Габриела Михайлова и Вероника Дамянова, зарадваха и развълнуваха русенци с "Море сокол пие вода на Вардаро" и "Облаче ле бяло", поднесоха и свои вариации на популярни и обичани български народни песни като "Седнало е Джоре". 
Идеята за тази седянка на открито дойде след концерта на "4етно" и "Идепея" преди месец в зала "Русе", когато салонът се оказа тесен да побере всички желаещи. Надяваме се на нови срещи с публиката, каза Гоце Великов.