152 700 лева наеми е имала право да получи държавата в лицето на областната администрация в Русе от магазини на улица "Александровска". Имотите обаче бяха попаднали по престъпен начин в чужди ръце и от тях джобовете си пълнеха не действителните им собственици, а години по-късно от областта решиха да доказват, че имат право на обезщетения.  
Сагата с апетитните имоти се върти по съдебни инстанции близо две десетилетия и покрай тях дори се стигна до убийство. Става дума за 4 магазина, които бяха прехвърлени на частни лица чрез измама. След като престъпленията са разкрити, виновниците - наказани, и имотите върнати на реалния им собственик, дойде време държавата да поиска обезщетение за загубите пропуснатите ползи през годините. Затова бе заведено  дело за близо 150 000 лева срещу хората, които неправомерно са прибирали наемите.
Според съдебна експертиза средният месечен наем на четирите магазина между 2012 и 2017 година възлиза на 152 700 лева. Оказа се обаче, че голяма част от претенциите са с изтекла давност, а за дълги периоди няма данни, че магазините са били отдавани под наем и съдът реши, че областна администрация има право на едва 26 700 лева. Решението може да се обжалва.
Основни герои в измамата са покойният пенсионер от Обнова Иван Михайлов и неговият убиец Юлиян Спасов, който излежава 25-годишна присъда за извършеното през 2013 година зверство. Двамата участвали в схема, чрез която по престъпен начин да се сдобият с лъскавите магазини. Престъпното съдружие, което през годините прерасна в спор кой трябва да владее магазините, приключи на 11 март 2013 година, когато Спасов уби Михайлов.
Началото на общия им път обаче е повече от обещаващо.
През 2003 година те успяват да заблудят с фалшиви документи тогавашния областен управител Румен Януаров, че имотите им се полагат. За измамата срещу тях се водиха дела, но Михайлов не доживя края им. Впоследствие наследниците му продължиха да ползват магазините като свои. По тази причина и срещу тях се водиха дела и дори се стигна до намесата на частен съдебен изпълнител, който принудително им отне имотите през декември 2017 година.
В крайна сметка става ясно, че кашата със собствеността вече е уредена и държавата ще трябва да се примири, че поне е успяла да си върне имотите. А на компенсация за неправомерното им ползване през годините засега не може да се надява. Според съда за 3 от магазините има данни, че са платени 33 400 лева наеми през 2012 и 2013 година, но вече са погасени по давност. За останалите години няма доказателства, че някой е печелил от тях на гърба на държавата. На областта все пак бе присъдена сумата от 26 705 лева за 34 кв.м. магазин, от който незаконно са прибирани наеми между май 2013 и декември 2017 г.
Ако върнем лентата към 2003 година, когато магазините са отнети измамно, вероятно сумата, с която държавата е ощетена е далеч по-солидна. За толкова далечно минало обаче не съществува законов начин да се предявят претенции. Така наемите, които неправомерно нереални собственици са прибирали между 2003 и 2012 година остават подарък за тях от името на държавата.