Лекоатлетите на СКЛА „Дунав“ приключиха държавното първенство за мъже и жени като номер 1 по спечелени медали - 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала. По този повод „Утро“ разговаря с президента на клуба Евгени Игнатов.

- Г-н Игнатов, какво говорят резултатите от този шампионат?
- Че за първи път в историята на българската лека атлетика "Дунав" е клубът с най-много отличия при мъжете и жените. Благодаря на състезателите, благодаря на треньорите Борислав Иванов, Валя Демирева, Тихомир Георгиев, Димитър Петров, Станислав Ламбев, на наставниците в школата. Тези успехи бяха постигнати на базата на добра селекция и много труд.
- Да си номер 1 в страната, звучи добре. Но как стоят перспективите на вашите лекоатлети в международен план?
- Откровено казано, българската лека атлетика е далеч от световните стандарти, но се опитваме да скъсяваме дистанцията. Ето, Инна Ефтимова е на стотни от норматива за участие на световното първенство. Тя пробяга 100 метра за 11,29 секунди, а нормативът е 11,24. В края на месеца ще участва на турнир във Валенсия, където се надявам, че ще бъде достатъчно бърза в условията на добра конкуренция. Мисля си, че тя има сили да пробяга 200 метра за 22,90. Такъв е нормативът за участие на Олимпиадата.
- Какъв е основният извод от държавното?
- Вижда се напредък в някои дисциплини. България все още ражда талантливи лекоатлети.