Ново огнище на африканска чума по свинете беше обявено вчера от Българската агенция по безопасност на храните. Болестта е открита в свинекомплекса в Голямо Враново и лабораторните проби бяха потвърдени вчера от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. 
Свинекомплексът в Голямо Враново, в който се отглеждат около 30 000 животни, е третата поразена индустриална ферма в областта след Николово и Бръшлен. Той е със затворен производствен цикъл, но се очакваше да пламне също, тъй като попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.
Както и в останалите ферми, и тук всичките прасета ще бъдат принудително убити по хуманен начин. Предстои обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.
Проби са изпратени и от последния голям свинекомплекс в областта - този в Юделник, и с тревога се очакват резултатите. Но хората не хранят големи надежди, тъй като фермата вече отвсякъде е заобиколена от болестта. Там в момента се отглеждат около 20 000 прасета.
 Вчера земеделският министър Десислава Танева съобщи по време на парламентарния контрол, че свинекомплексите ще получат обезщетение заради избитите животни, но това не се отнася за частните стопани, отглеждали свине в дворовете си. Според нея ще има още огнища на африканска чума, защото пикът на болестта бил през юли и август.
Това е трагедия и някой трябва да понесе отговорност за унищожения отрасъл, коментират хората, чийто поминък също е унищожен заедно с болните прасета.
Във връзка с новото огнище на африканска чума по свинете вчера следобед областният управител Галин Григоров удължи бедственото положение в областта до 21 август.
Горещ телефон за сигнали за прояви на болестта обяви и Държавното горско стопанство в Бяла: 0877936443.
От 25 юли на денонощен телефон 0886841742 сигнали приема и Държавно ловно стопанство „Дунав“.