Няма поводи за паника след хакерската атака в НАП. Гражданите, които са направили справка и са получили съобщение за изтекли данни, не е нужно да сменят личните си документи. Това увери говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Трябва да кажем, че няма нито една – нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани или за евентуално задлъжняване. Няма причина за паника, няма причина за необмислени действия. Това е потвърдено от всички организации, които отговарят за стопанския оборот в страната“, уверява Бъчваров.

От около 18:00 часа вчера до момента са направени 500 000 справки към новосъздаденото приложение на НАП. От тях 75% се оказват са с неправомерно изтекли данни. От НАП съветват всички засегнати да променят паролите на имейлите и номера на персоналния идентификационен код, издаден от Агенцията.

Следващите седмици предстои НАП да свери от сървърите 80 млн. записа с разпространената информация в Интернет. За момента не се знае дали изтеклите данни не са манипулирани.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Милена Кръстанова съобщи, че обявените като най-засегнати 189 души също няма нужда да сменят личните си документи. „При тях по особеното, заради което ги поставихме в рискова категория, че в публикуваните данни личната им информация е налична и изчерпателна. Към тези лица сме се обърнали персонално чрез обаждания да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през имейла или по телефона някой да им поиска допълнително данни и да се опита да злоупотреби“.