БСП настоява държавата да поеме разходите за смяна на личните документи, на гражданите, чиито данни изтекоха при хакерската атака срещу НАП. Това каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

“Изтичането на личните данни на 5 млн. българи е прецедент. Бих нарекла и кризисна ситуацията. Правителството действа абсолютно неадекватно и не предприема никакви мерки. Затова ние поемаме инициативата да защитим сигурността на хората, на собствеността и финансовите им средства. Държавата и правителството не можаха да опазят личните данни и днес внасяме проект за решение в парламента, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяната на личните документи на онези българи, които поискат това”, заяви Нинова и даде срок подмяната да се случи в рамките на 3 месеца.

Красимир Ципов от ГЕРБ определи изказването на Нинова като политическо хакерство с единствената цел да всяват паника и напрежение сред гражданите.

“Хубаво е гражданите да разберат, че не трябва да сменят личните си документи. Това, което е изтекло от масивите на НАП, са лични данни. Компетентните органи работят по въпроса и ще бъдат установени виновните, включително и длъжностните лица. Това обаче не означава, че хората трябва да подменят личните си документи. Гражданите трябва да запазят спокойствие. Нямаме нужда от нагнетяване на напрежение и всяване на паника. За съжаление от БСП са способни само на нещо такова. Корнелия Нинова трябва да разбере, че по този начин няма да натрупа никакъв дивидент”, заяви Ципов.

Той увери, че с изтеклите данни от сървърите на НАП няма как да се извършат имотни сделки, сделки за прехвърляне на моторни превозни средства.