„Над 257 милиона души по света са заразени с хепатит В, а други 71 милиона живеят с хронична инфекция с хепатит С, докато 4,5 милиона души ще умрат от болестта без необходимото лечение до 2030 г.”, каза ръководителят на отдела за изследване на хепатит В и С в Световната здравна организация (СЗО) Марк Балтрейс.

“Ние не вярваме, че ще има спад в предвидения брой заболели. Очакваме това (през 2019 г. – ред.). Ще има около 250-257 милиона души с хепатит B. За хепатит C виждаме леко намаление, но все пак това е 71 милиона души.”, каза той.
Според СЗО, хепатитът е “мълчалив убиец”, тъй като официално диагностициран е само всеки десети човек от 257 милиона души, които живеят с хепатит. Освен това, от 71 милиона души с хронична инфекция с хепатит С, единствено всеки пети е официално диагностициран. Лечението на този вид заболяване получават само 2 милиона души годишно.
Ако не се инвестират около 6 милиарда долара годишно в борбата срещу болестта, до 2030 г. 4,5 милиона души могат да умрат от различни видове хепатит.
В СЗО се отбелязва, че въпреки програмите за лечение, броят на хората, заразени с хепатит в света, не намалява достатъчно бързо. Това се дължи на растежа на нови огнища на болести и ниски нива на здравни грижи. В същото време е постигнат значителен напредък в лечението на хепатит в редица държави. Например, медицинският туризъм в тази област набира скорост в Египет.
Според оценките на СЗО, Пакистан в момента е на първо място по отношение на хепатита, където повече от 10 милиона души са заразени. На второ място е Китай, следван от Египет. На четвърто място са САЩ и Руската федерация, като във всяка страна са заразени по около 3 милиона души.