Четирима ортопеди в клиника "Ортопедия и травматология" в Университетска болница "Канев" са сертифицирани специалисти за хирургия на ръка, обяви на пресконференция вчера началникът на клиниката проф. Пенчо Косев. Доц. д-р Севдалин Ангелов, д-р Димитър Александров, д-р Иван Ванов и д-р Стоян Граматиков са единствените в страната, освен колегите им в Университетска болница "Софиямед", които могат да излекуват всякакви дефекти на горните крайници.
Хирургията на ръката не е от вчера, а датира от много години в русенската ортопедия, но сега тя е сертифицирана и благодарение на това през миналата година в клиниката са направени 790 операции на ръка от всичките извършени 2500 интервенции, съобщи доц.Ангелов. Той подчерта, че друга ортопедична клиника, в която да работят четирима специалисти със сертификати за хирургия и микрохирургия на ръка, в страната няма, освен в болница "Софиямед". С това ние можем да се похвалим пред русенската общественост, за да се разбере, че в нашата клиника работят рехабилитирани специалисти за хирургия на ръката и не е необходимо пациентите да търсят помощ в други болници за подобни проблеми, защото тук могат да получат адекватно лечение на всякакви дефекти на ръцете, каза доц.Ангелов.
"Досега в клиниката са извършени уникални операции на ръката, сред които за дефект на палеца, което е огромен проблем на китката; на четвъртия пръст на 18-годишно момиче, наранен така, че навсякъде на друго място, щяха да го ампутират. Излекувана е осакатяваща травма на лакът на 17-годишно момиче, което е паднало на земята при каране на ролери. Оправена е премазана ръка на работник от промишлени валове в производствена фирма. Излекувани са редки вродени малформации на горни крайници чрез реконструкции", разказа д-р Димитър Александров.