Първата причина за пренесената в свинекомплекса в Бръшлен африканска чума е голямата популация на диви прасета около фермата, а втората са кръвосмучещите насекоми, които тази година ни изядоха, заяви вчера пред "Утро" изпълнителният директор и главен ветеринарен лекар на свинефермата д-р Христо Стойков. Гората около свинекомплекса буквално гъмжала от глигани, които умират от вируса. Върху тях кацали комари и мухи, които смучели заразената им кръв и след това хапели прасетата във фермата. Много отдавна предупреждавах, че ако не се вземат мерки за изтрепване на дивите прасета и за унищожаване на комарите, ще ни връхлети африканската чума, но никой не ме чуваше, посочи д-р Стойков и допълни, че пръскането срещу кръвосмучещи насекоми със самолети миналата седмица е много закъсняло.
Разбрах, че специалисти, които са участвали в пресконференцията в сряда за африканската чума, са посочили, че вирусът е разнесен от хора, които работят в двата свинекомплекса в Николово и Бръшлен. Това не е вярно, тъй като специално при нас всеки работник, като дойде на работа, се събува и съблича на входа, после минава през банята, а след това облича работните си дрехи, които предварително са почистени, обясни д-р Стойков. Според него всеки ден е фатален, защото при липса на ваксина и лечение на вируса, единственият начин да се противодейства на разпространението му е евтаназиране по най-бързия начин на всичките 40 000 прасета в ръководения от него свинекомплекс. В противен случай чумата мутира и става все по-смъртоносна, а вариантите за пренасянето й са твърде много, посочи специалистът и отказа да коментира ситуацията повече. 
Вчера във фермата е започнала организация за умъртвяване на животните, които ще бъдат загробени в терен, собственост на община Сливо поле в Борисово.