На 27 ноември завесата в операта ще се вдигне за новата постановка на една от най-обичаните оперни творби - "Травиата" на Джузепе Верди. Така точно 70 години след първото представление на русенската държавна опера, което се е състояло на същата дата през 1949 година, публиката ще види отново същата творба, но в абсолютно нова режисьорска версия. 
Това представление ще бъде едно от централните събития през следващия артистичен сезон, когато ще отбележим 70-годишнината от създаването на Русенската опера. Това каза вчера на пресконференция оперният директор Иван Кюркчиев. Целият предстоящ сезон ще премине под знака на тази годишнина. Която всъщност реално е 100-годишнина - ако за рождена дата на оперния театър се признае създаването на Оперната дружба в Русе, което е станало през 1919 година. Така че 
"най-първата" оперна премиера за Русе се е състояла на 23 април 1919 година
тогава е била представена операта "Камен и Цена" от Вацлав Кауцки и Иван Иванов - фактически втората написана от българин /в случая в сътрудничество с чешкия музикант и композитор Кауцки/ след "Сиромахкиня" на Емануил Манолов. Точно тази Оперна дружба през 1949 година е одържавена и се превръща в Народна опера - Русе. 
Първата русенска "Травиата" е с режисьор Драган Кърджиев, диригент е Константин Илиев, а художник Асен Попов. Тези златни имена от галерията на българското музикално изкуство оставят следа в историята на русенската опера, която и до днес предизвиква възхищение. За много именити диригенти, режисьори, композитори и художници е било чест да работят в операта в Русе. Сред тях са режисьорите Михаил Хаджимишев, Евгени Немиров, Пламен Карталов, Павел Герджиков, диригенти като Михаил Ангелов, Милен Начев, Веселин Байчев, Георги Димитров, художниците Ани Хаджимишева, Петър Попов, Димитър Киров, Иван Савов, Иван Попов и много други. А заглавията, които са поставяни на русенската оперна сцена, съставят 
богата и изключително авторитетна визитна картичка
с която би се гордял всеки голям европейски оперен театър. Славните десетилетия на Русенската опера са обагрени и с имената на десетки именити солисти - част от тях по-късно са разнасяли славата на България в Европа и по света, а други са останали верни на операта в Русе. Това обаче е тема, която заслужава повече внимание и със сигурност "Утро" ще й отдели специално място в следващите си броеве. 
Сега обаче само ще приповдигнем завесата на предстоящия сезон, за да знае публиката какво да очаква от септември до следващото лято. 
Още през септември започваме репетиции на оперетата "Българи от старо време" на композитора Асен Карастоянов, каза директорът Кюркчиев. Това е една от най-харесваните и най-често поставяните български оперетни произведения, припомни той. Очаква се премиерата на забавното музикално произведение по повестта на Любен Каравелов да има премиера през октомври. Пак през октомври предстои меломаните да видят 
съвършено нова постановка на "Трубадур" на Верди
Преди това обаче предстои русенската публика да види нещо необичайно: оперетата "Парижки живот" в чисто френска версия. Специално за тази постановка в Русе вече са пристигнали Никълъс Макробъртс и Капюсин Майярд от "Опера Монмартр" в Париж. Австралиецът Макробъртс, който е композитор и диригент и от доста време вече живее във френската столица /но неговата опера "Лион" направи своята световна премиера не другаде, а именно в Русе през май 2016 година!/ и авторката на драматургични текстове и актриса Майярд ще поставят "Парижки живот" в Русе. Интересното е, че  приблизително по същото време, когато се очаква да излезе русенската премиера - на 12 и 19 септември, пак тяхната постановка, на Майярд и Макробъртс, на същия мюзикъл, но с изпълнение на френски солисти, ще видят парижани на фестивала в Арен дьо Монмартр. 
Празничният афиш на Русенската опера ще продължи през ноември с "Травиата", за която вече стана дума. На 29 ноември пък предстои концертът, който оркестърът и  русенски солисти, както и други оперни гласове, ще посветят на 
90-годишнината на големия световен бас Николай Гяуров
Концертът ще бъде в Националния дворец на културата в София. Пак в НДК, но седмица по-късно, ще направим още един концерт със същото посвещение, този път с известния италиански баритон, който си е партнирал неведнъж по световните сцени с Гяуров - Лео Нучи. 
След това вече ще се подготвяме за откриването на следващото издание на фестивала "Мартенски музикални дни", което възнамеряваме отново да направим под палката на Йордан Камджалов, а след това ще покажем пред фестивалната публика операта "Мефистофел" на Боито, изцяло с белгийски екип, каза Иван Кюркчиев. След "Мартенски музикални дни" вниманието на трупата ще бъде съсредоточено изцяло върху нова постановка на една от бележитите за биографията на Русенска опера творби -  "Ловци на бисери" на Жорж Бизе. Архивът на операта съдържа невероятни костюмографски и сценографски скици от първите постановки на "Ловци на бисери", затова ни се иска новата режисьорска и сценична версия на тази красива опера да бъде вдъхновена от това архивно богатство, добави Кюркчиев. Според него това би бил прекрасен финал на творческия сезон, който ще премине под знака на юбилея и спомена за величави артисти и постановки, свързали съдбата си с Русенската опера.