Бедствено положение заради огнищата на африканска чума по животните в свинекомплекса в Николово и частните стопанства в Ценово и Бяла беше въведено на територията на Русенска област. Областният управител Галин Григоров издаде заповед, която ще важи до понеделник, като лично ще осъществява контрола по нея. В изпълнение е областният план за защита при бедствия в частта за заразни болести и пандемии и предприемане на съответните действия, като те ще се ръководят от директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.
Със заповедта се възлага на Областната дирекция по безопасност на храните да организира координацията, взаимодействието и изпълнението на дейностите, свързани с евтаназиране на животните. На всички входно/изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза, ще има полицейска охрана. Пожарната ще оказва съдействие в населените места, където има регистрирани огнища на зараза. Кметовете на общини са задължени да оказват пълно съдействие на органите, ангажирани с прилагането на строгите мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете.
Следобед от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че над 2 млн. лв. обезщетение ще отпусне държавата за умъртвяването на всичките близо 17 000 прасета в свинекомплекса в Николово.