ГЕРБ ще снеме доверието си от кмета на Русе Пламен Стоилов и досегашният градоначалник няма да бъде издигнат от партията за трети мандат. Тази новина циркулира активно от вчера в информационния поток, а вероятността за подобни рокади е обект на коментар от седмици. 
Още в петък вестник "Стандарт" съобщи, че вероятно Стоилов няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на предстоящите местни избори. Вчера и "24 часа" излезе с новината за смяна на избраника на партията на Борисов.   
Истина ли е, че ГЕРБ няма да подкрепи Стоилов, който е и общински лидер на партията? Чия кандидатура ще бъде издигната на негово място? 
Това са все важни въпроси от обществен интерес в контекста на наближаващите избори, които обаче така и не намериха отговор през вчерашния ден въпреки упоритите усилия на „Утро“. 
Областният лидер на ГЕРБ Пламен Нунев реши да замълчи, като не отговаряше на телефонни обаждания. Впоследствие от пресцентъра на партията обясниха, че Нунев има по-важни ангажименти, не може да разговаря и помолиха да не бъде търсен повече. Неуспешни бяха и опитите за разговор със самия Стоилов, който също предпочете да не си вдига телефона.
Иначе от ГЕРБ обясняват, че партията има строги правила и ред при подготовката на местните избори. В петък започват и чак до 9 август ще продължат събранията в Русенска област, при които ще бъдат издигнати номинации за предстоящия вот. Според разписаната процедура трябва да бъдат посочени 3 кандидатури за всяка община, които след това да бъдат гласувани и утвърдени. В Русе събранието на партийците е насрочено за 8 август. 
Имаме 6 успешни кмета пък е обичайна реплика, която може да бъде чута от Нунев на въпрос дали досегашните кметове на ГЕРБ в Русенска област ще бъдат отново издигнати. Вероятно той визира градоначалниците на Русе, Бяла, Иваново, Сливо поле, Борово и Ценово. Заради това изказване на Нунев преди месец почти нямаше съмнения, че Стоилов ще се бори за следващ мандат заедно с ГЕРБ.   У