Бившият външен министър и кмет на Лондон Борис Джонсън е новият лидер на Консервативната партия и нов премиер на Великобритания.

Той е получил подкрепата на 92 153 от членовете на торите. За основния му опонент – настоящия външен министър на Великобритания Джереми Хънт са гласували 46 656 от членовете на Консервативната партия.
Минути след обявяването на резултатите от вота Борис Джонсън се качи на сцената и благодари на всички участници в кампанията по избора на нов лидер на торите, както и на „забележителния“ опонент Джереми Хънт.
Според него настоящият външен министър е дал „отлични идеи“ за развитието на страната по време на кампанията си и заяви, че възнамерява „да ги открадне“.
Джонсън се изказа ласкаво и по адрес на своя предшественик Тереза Мей, която неведнъж е критикувал. „За мен беше привилегия да бъда член на кабинета й. Благодаря ти, Тереза“, обяви новият британски премиер.
От своя страна Тереза Мей поздрави в „Туитър“ Борис Джонсън за победата, като му обеща „пълната си подкрепа“.
БГНЕС припомня, че в избора на нов лидер на Консервативната партия участваха 160 000 членове на торите. Победителят заема не само лидерското място начело на партията, но ще стане и следващият министър-председателя на Великобритания.
Борис Джонсън – бивш външен министър и кмет на Лондон, беше сочен като ясен победител в надпреварата, въпреки че членове на кабинета вече обявиха, че ще подадат оставка, ако той бъде избран. Във вторник Тереза Мей, която се оттегля след бунт в собствената й партия срещу сделката за Брекзит, присъства на последното заседание на правителството.
Официално тя ще връчи оставката си на кралица Елизабет Втора в сряда следобед, след като отговори на въпросите към премиера в парламента. Нейният наследник ще встъпи в длъжност, след като присъства на аудиенция в Бъкингамския дворец.