Да си купиш фабрика на 9 септември - този популярен у нас израз, означаваш инвестиция, която изчезва яко дим след броени дни, се отнася напълно за новия собственик на "Свинекомплекс Николово" - производителят на фураж "Вианд" ЕАД. Само седмица преди да бъде официално обявено, че в свинекомплекса е открито огнище на африканска чума, два от досегашните основни собственици - "Пимаро България" АД и "Хайбрид" ЕООД, са продали акциите си. 
Сделките са регистрирани в Централния депозитар на 12 юли. На 16 юли „Вианд“ ЕАД съобщава за пряко придобиване на 2 282 961 броя акции от „Свинекомплекс Николово“ АД, представляващи 65,22% от капитала на дружеството. Цената на сделката не се съобщава, но четири дни по-късно фермата е затворена заради африканска чума, което означава, че всичките 17 хиляди прасета трябва да бъдат унищожени, а стойността на инвестицията се стопява драстично.
Смяната на собствеността само няколко дни преди потвърждаването на епидемията в комплекса, буди множество въпроси. Възможно ли е собствениците да не са знаели, че продават болни животни, които трябва да бъдат ликвидирани? И от какъв зор „Вианд“ ще отива на такава покупка, когато е ясно, че африканската чума вече е тук и опасността е огромна?
Двете компании поддържат от години търговски отношения, тъй като свинекомплексът доставя фураж от „Вианд“. И му дължи доста пари. Само преди седмици Управителният съвет на фермата в Николово реши да се продаде собственост на дружеството за 200 хил. лева, с които този дълг да бъде уреден само частично. Сумата, вероятно немалка за „Свинекомплекс Николово“, не изглежда сериозна за „Вианд“, която е мощна компания с близо 73 млн. лева оборот годишно. Това е фамилна фирма, основана през 1992 г., която през 1993 г. поема представителството на мултинационалната компания „Провими“ със седалище в Ротердам, Холандия, лидер на световния пазар за храни за животни, птици и риби.
През 2011 г. „Вианд“ изгради фуражен завод с най-висок клас на оборудване в Борисово, обслужващ множество промишлени ферми в Южна Румъния. Днес фамилната група оперира с пет фуражни предприятия с общ производствен капацитет надхвърлящ 400 хил тона.