Африканска чума е открита в умряла дива свиня в землището на Горно Абланово, съобщи вчера Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/. Оглозганият от диви животни труп е намерен в понеделник в пшенична нива от комбайнер по време на жътва, който е подал сигнал на тел.112. На място екип от Областната дирекция по безопасност на храните е взел проба от остатъците от трупа. Тя е изпратена в Националната лаборатория на БАБХ, която вчера е потвърдила, че глиганът е бил заразен с африканска чума, уточни директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Георги Дяков и посочи, че това е първият доказан случай на болестта при диво животно в Русенско. 
Това, че трупът на дивата свиня е намерен наполовина оглозган от бездомни кучета, чакали и глигани, поражда опасение, че заразата може да се разнесе из региона и да засегне домашни прасета. Не се изключва възможността по този начин болестта да стигне и до трите свинекомплекса, в които се отглеждат над 150 000 прасета и това ще доведе до големи икономически загуби, смятат ветеринари.
Засега в региона са открити две огнища на африканска чума - в Ценово и Пет кладенци. В сряда в двете села и в съседното на Ценово - Долна Студена, са евтаназирани 34 големи свине и 131 сукалчета. 145 от тези животни са били в Долна Студена, като собственик на свинеферма е имал 140 прасета. Всичките 165 умъртвени свине са загробени по правилата.
Ако болестта се разпространи на повече места в Русенско, в борбата със заболяването ще се включат армията и жандармерията. Това стана ясно след среща между министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, директора на БАХБ д-р Дамян Илиев и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Запитан дали това ще се случи при нас, д-р Дяков заяви, че се съмнява в региона да дойде армия, тъй като са взети мерки заразата да не се разпространява в други населени места и ако се спазват от стопаните на свине, тя може да се ограничи само в двете села. В момента върви вземането на кръвни проби в 16 населени места в 10-километровата зона около откритите две огнища. 
Вчера областният управител Галин Григоров каза за „Утро“, че над 600 свине в региона са заклани доброволно за една седмица след неговата заповед от миналия четвъртък.