Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това разкриха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков Георги Стефанов и Любен Казанлиев. Те дадоха брифинг пред медиите, като не скриха и подозренията си, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша, предаде Нова тв.

Според адвокатите няма доказателства, че въпросният хакер е точно Кристиян. Те твърдят, че "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи, с което да навреди и на компанията.

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака", категорични бяха адвокатите на хакера. "Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

Той е бил нает на работа през 2017 година в "Тад груп". Кристиян е бил поканен да работи за компанията след репортажа на "Господари на ефира" преди две години, когато хакнал МОН. От фирмата останали впечатлени, лично юристконсултката го е издирила го и привлякла на работа. Решили, че е етичен и интелигентен, и трябва да стане част от екипа им.

Ако бъде освободен, ще остане на работа във фирмата за киберсигурност, категорични са от фирмата.

Те разкриха още, че арестът е протекъл по цивилизован начин, но са останали изненадани от задържането на Кристиян.

"Вярваме в неговата невинност", казаха още адвокатите по негов адрес. Кристиян в момента не учи във ВУЗ, но постоянно се е усъвършенствал, стана ясно още от изявлението на фирмата му.

Според адвокатите му "доброжелател" от конкурентна фирма е подал сигнал до ГДБОП срещу него, за да спре големи проекти, по които работи и да навреди на компанията.