„Консорциум Соф Кънект“ с летищен оператор Мюнхен е избран за концесионер на летище София, съобщи транспортният министър Росен Желязков. Той е приел решението на комисията в конкурса.

Консорциумът е класиран на първо място с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциум “Еърпорт ду Пари” – 80,31 т, трети “Фрапорт” – 80,19 точки, четвърти Консорциум Витоша”- 78,42т, пети “ССБ София еърпорт ЕсЕйДи”.

Всички кандидати са уведомени за взетото решение и по електронен път с протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата. Договорът може да бъде сключен след 15-дневен срок, считано от днес. При обжалване, което може да стане в 10-дневен срок от обявяването на решението пред КЗК, уточни транспортният министър Росен Желязков.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворена в началото на май. По време на представянето стана ясно, че „Софт Кънект“ е с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочен Флугхафен Мюнхен.

Стратегията за развитието на летището е начертана в 4 фази. През първата е предвидено увеличаване на пътниците до 8.8 млн. до 2022 година, ремонт на терминалите 1 и 2, изграждане на открит паркинг за автомобили.

Втората фаза предвижда увеличаване на пътниците до 12.3 млн. до 2030 година и строеж на трети терминал за 608 млн. евро. Той ще се намира на 800 метра от метротостанцията на Терминал 2. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеша, а не по ръкав. Ще бъде построен и нов паркинг за над 1000 автомобила.

Третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14.5 милиона до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище.

През последната, четвърта фаза, ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.

Плановете на държавата са с част от парите от концесията да отидат за стабилизиране на БДЖ.