Образованието ни става все по-добро, особено в сферата на ИТ технологиите, имаме истински вълшебници. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на седмичното заседание по повод хакерската атака срещу НАП.

Много е важно за такива хора като задържания вчера, да имаме възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, смята Борисов и се обърна към финансовия министър Владислав Горанов:

„За радост, все още имаме служители в тази сфера, чиито заплати са ниски, те са стари кадри, но заради честа на пагона го правят. Така че и на МВР, и на БОП ги похвалете, но това, което ми докладваха, просто е уникален този хакер“, признава с учудване премиерът, поклащайки с изненада глава.

Министър-председателят продължава размишленията с предложение към Владислав Горанов, че такива хакери трябва да се помисли да работят за държавата. „Хакерската атака е един вид бунтарство, да докажеш, че можеш да преодолееш системи. Не случайно и в Германия, и в Щатите хакнаха. Доказваш, че уменията са ти надраснали защитите. Съжалявам, разбира се, тези политически субекти, които само чакат нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП, отворена система е да улеснява гражданите. Винаги една защита е по-слаба, ако тръгне някой да я напада. Затова и в армията отбртанителните системи винаги биват преодолявани, защото се измислят средства. Срещу нас имаме уникални деца на световно ниво“, признава още един път хакерските умения на младежа, пробил системата на НАП.