Нов модел акумулаторен маневрен локомотив - ES3000, представи русенската фирма „Експрес сервиз“. На база на досегашните успешни модели ES600 и ES1000, е проектирана и произведена триосна машина с много по-голяма мощност. Първата от серията вече работи в „Каолин“ и тегли композициите с добитите от минната компания материали. Както „Утро“ писа, от лятото на миналата година „Експрес Сервиз“ извършва маневрената дейност в Сеново и Ветово.
Локомотивът е подходящ за средна и тежка маневрена работа в индустриални предприятия, пристанища, гари. Благодарение на триосната формула, масата е увеличена до 48 тона и машината вече се справя и с най-тежките товарни композиции. Винтовият компресор осигурява дебит от над 3000 л/мин. От компанията се похвалиха, че постигат най-добрата скорост на пълнене на влак сред маневрените локомотиви.
Екологичните предимства на новата машина са безспорни и с нея се създава една много по-чиста и безопасна жп маневрена среда. Експлоатационните разходи са минимални - пълният заряд на батериите струва едва 15 евро, а други консумативи няма.
„Ние сме едни от пионерите при акумулаторните локомотиви и сме европейски лидер при по-бавните акумулаторни локомотиви. Продължаваме да вярваме, че тази технология е подходяща за жп маневрите и ще продължаваме с развитието на подобни продукти“, казаха от „Експрес Сервиз“.
„Експрес Сервиз“ е единственият в България производител на локомотиви и машини на компанията, които маневрират с композиции по всички континенти. Фирмата развива и дизелова гама със строителството на нов четириосен маневрен локомотив. Дизеловата технология обаче е под страхотен натиск в Европа затова залага най-вече на акумулаторите като по-ефективни и екологични. Следващото ниво на развитие ще бъде в по-високоволтовата тяга.