Африканската чума вече официално плъзна и в Русенска област, след като вчера прасета в две стопанства дадоха положителна проба за заболяването, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.
Болестта е засечена при 5 нерегистрирани свине в Ценово и в регистрирана фамилна ферма в беленското село Пет кладенци, където са отглеждани общо 19 прасета. Пробите са взети от експерти след анализ и съмнения за евентуално заболяване на животните.
След официалното потвърждаване на вируса се въвеждат рестрикции в засегнатите райони, съобщиха от областна администрация. Определят се два вида зони - с радиус от 3 и от 10 километра. Първата зона е за хуманно убиване на всички свине, а втората - за вземане на проби. 
С цел превенция се забранява влизането и излизането на външни хора и автомобили без разрешението на Агенцията по храните. Забранява се още транспортирането и продажбата на прасета, както и свободното отглеждане на източнобалкански свине и техните кръстоски. Те трябва незабавно да бъдат затворени, без да имат контакт с диви свине.
Както „Утро“ писа, на 10 юли областният управител Галин Григоров разпореди всички домашни прасета да бъдат изклани до 10 дни именно заради разрастването на африканската чума и новите огнища, които бяха установени в Плевенско и Гюргево. Вероятно стопаните на засечените болни прасета в Русенско не са спазили изискванията и мерките, които бяха въведени. Заразяването с неизлечимия вирус става по всевъзможни начини, включително чрез фуражи и транспортиране. Днес от 9.30 ч в Зала 1 ще заседава постоянната междуведомствена епизоотична комисия.