Английската гимназия се оказва най-желаното за седмокласниците средно училище в Русенска област. Това са посочили в документите за кандидатстване 547 от учениците, които наесен предстои да влязат в осми клас. В челната десятка на най-исканите училища четири пъти се среща името на Европейското училище.

То е на второ, трето, пето и девето място, съответно с паралелките по английски /526 желания/, испански /415/, немски /371/ и руски език /349/. Четвъртата позиция е за паралелката по икономика и мениджмънт в Професионалната гимназия по икономика, в която са пожелали да учат 399 момичета и момчета. На пето и шесто място в класацията на желанията е русенската гимназия „Христо Ботев“ с паралелките по софтуер и хардуер и по природни науки. На осма позиция е банковото дело в ПГИУ, а десятката завършва Математическата гимназия, в която 333 ученици са пожелали да изучават софтуер и хардуер. 
Още четири русенски средни училища могат да се поздравят с над 300 желаещи за конкретни специалности. Това са ПГИУ с икономическата информатика /330 деца/, Професионалната гимназия по туризъм /320 са си харесали класа по хотелиерство/, СУ „Христо Ботев“ /318 желания за паралелката по хуманитарни науки/ и на 14-о място е Дойче шуле - 305 русенчета са пожелали да учат немски там. 
С най-висок бал и тази година се влиза в Математическата гимназия - с 498 точки е класиран първият записан в списъка за класа по математика. Сред първите десет отново е Европейското училище - на втора, осма и девета позиция съответно с английски, немски и испански език. МГ заема също трето и пето място, Английската гимназия е шеста, а ПГИУ е на седма /банково дело - 448.5 максимален бал/ и десета позиция /икономика и мениджмънт - 418.5/. 
Тази година с най-нисък бал са приетите осмокласници в специалността „Механизация на селското стопанство“ в професионаланта гимназия в Образцов чифлик - там максималният брой точки е 129. Миналата година списъкът е завършвала ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“ с максимален бал 114 точки, но тази година „Буров“ очевидно вдига летвата и приема ученици с 226 точки максимален бал в специалността „Промишлена естетика и дизайн“. 
Прави впечатление също големият брой ученици, които на първо класиране влизат в желаните училища и специалности според първото си желание. Е, в Строителната гимназия има и тийнейджър, приет по свое заявено 14-о желание - той ще изучава строителство и архитектура. В ПГ по туризъм пък се е осъществило 15-о желание на кандидат-гимназист, заявил афинитет към организация на туризма и свободното време /при това с нелошия бал от 207 точки/. Но истината е, че една голяма част от новите русенски осмокласници са осъществили мечтата си и ще учат това, което харесват най-много. 
Това означава, че деца и родители са преценили доста разумно желанията и възможностите си, коментира вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя съобщи, че след първо класиране отпадат само 4 паралелки от заявените в цялата област. Двете са в Бяла - „Пътностроителна техника“ в професионалната гимназия и „Софтуерни и хардуерни  науки“ в СУ „Панайот Волов“. Не са се събрали желаещи за двете половинки на 1 паралелка в ПГСС „Ангел Кънчев“ и така няма прием на бъдещи ветеринарни техници и контрольори на качеството и безопасността на храни и напитки. Четвъртата несъстояла се паралелка е в ПГ по дървообработване, която щеше да подготвя бъдещи тапицери. Всички останали специалности са факт, каза Георгиева.