Възможно ли е шофирането на автомобил, който няма сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", да направи водача му престъпник? Единодушният отговор на юристи е: Да. И, не, няма грешка, шофьорът не е просто нарушител, който заслужава глоба за това, че е с нередовна кола, а може да бъде предаден на съд редом до дилъри, хванати с наркотици, или водачи, блъснали пешеходци на зебра, например. Наказанието, което чака провинилия се, е лишаване от свобода до 1 година или глоба от 500 до 1000 лева.
Как обаче може да се стигне до подобен злощастен развой?
Гражданската отговорност е задължителна по закон и всеки автомобил, независимо дали е паркиран в гаража, стои пред блока, неподкарван от години, или се шофира активно, трябва да е със сключен договор. Когато той изтече, това автоматично се забелязва от Гаранционния фонд, който непрекъснато актуализира информацията за статуса на сключените договори за застраховката. Данните от фонда се получават по електронен път от структурите на КАТ и ако до 14 дни след изтичане на полицата, шофьорът не я поднови, по отношение на него се предприемат мерки. Първоначално от Гаранционния фонд изпращат съобщения и напомняния, че тя трябва да се поднови, след което се прибягва до
временно спиране от движение и дерегистрация на автомобила
Това е първото последствие, до което се стига, ако застраховката не се плати. От близо 2 години Гаранционният фонд и Пътна полиция имат непрекъснат обмен на информация по този въпрос и няма нужда една кола да бъде спряна на пътя, за да се провери дали е с валидна "Гражданска отговорност", обяснява адвокат Светослав Михов. Напротив - необходими са само няколко цъкания на полицейски таблет. А справка може да се направи за всеки автомобил, дори на случаен принцип пред някой жилищен блок в отсъствието на собственика например. Когато стане ясно, че даден автомобил е с изтекла застраховка, той автоматично попада в регистрите на КАТ и става обект на санкциониране. Издава се заповед за прилагане на принудителната административна мярка, която включва служебното дерегистриране на автомобила.
Документ за това би трябвало да получи и собственикът на колата
Системите на КАТ показват кое превозно средство чия собственост е и на кой адрес живее. Рядко обаче собственикът на колата бива откриван. Това не прави мярката невалидна, макар нейният притежател да не е уведомен и да не знае за предприетите действия. Напротив - в очите на Пътна полиция автомобилът с неплатена застраховка се приравнява на автомобил, чиито регистрационни табели са смъкнати, макар физически да не е така. Ако собственикът бъде открит, колата му ще се раздели с номерата си и на практика. И след като автомобилът е реално без регистрация и без номера, ако бъде засечен в движение, то водачът му директно отпътува към член от Наказателния кодекс, който гласи, че наказание се предвижда на този, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Получава се ситуация, в която
колата на външен вид е с изрядна регистрация, но в регистрите се вижда, че е със служебно взети номера
Ако водач попадне в такава ситуция по време на шофиране той автоматично бива обвиняван в престъпление. А делата по този казус вече не са едно или две. Не е задължително виновният шофьор да бъде хванат да управлява по централни улици или извънградско, за да понесе тежката санкция. Напротив - дори ако е решил да си извади колата от гаража, за да го преподреди. А после обратно се качи в нея, за да я вкара в гаража и това бъде засечено по надлежния ред, подлежи на наказание. Същото се отнася и ако човек реши просто да "припали" оставената за резервен план кола, за да направи кръгче около блока. И в двата случая е използвана републиканската пътна мрежа.
Добрата новина е, че при неосъждани хора с добри характеристични данни, често може да се приложи облекчено наказание. То изключва носенето на наказателна отговорност и
предвижда налагането на административно наказание - глоба между 1000 и 5000 лева
Веднъж щом е служебно дерегистрирана заради неплатена застраховка, след като е налице нов сключен договор за нея, по същия ред тя се регистрира като редовна в регистрите на КАТ. Тоест, няма нужда да се подават документи, да се доказват нововъзникнали ситуации и договори, тъй като отново информацията се предава по електронен път между Гаранционния фонд и структурите на Пътна полиция. 
Сериозни са ударите, които един шофьор може да понесе, ако управлява без задължителната застраховка, но още по-сериозни могат да станат, ако причини тежка катастрофа. Действително, в последно време се създава усещане за натиск към водачите по отношение на Гражданската отговорност - цените се покачиха стремглаво, а последствията от неплащането й са драстични. При възникване на пътен инцидент обаче застраховката е благодатна към шофьорите и най-малкото ги облекчава откъм финансови главоболия, тъй като 
на практика плащат цялата сметка от поразиите, които могат да причинят на пътя
"Управляването без валидна "Гражданска отговорност" е опасно за шофьорите не толкова заради факта, че ще им бъде съставен акт от Пътна полиция и ще платят глоба, а при случаи на произшествие на пътя, тъй като няма да имат никаква защита", обяснява още адвокат Михов.
Масовото схващане, че полицата е поредният документ, равносилен на платен пътен данък, далеч не са близки до истината, тъй като от нея произтичат съществени последствия. Застрахованите са обезпечени по отношение на имуществени и неимуществени вреди при катастрофи, включително за причиняване на смърт на пътя и съдебни разноски. Тоест, ако шофьор причини катастрофа, ще му бъдат изплатени разходите за ремонт на колата, а ако е наранил пътници - и обезщетенията за техните наранявания.
Палачинката обаче се обръща, когато виновният водач няма застраховка
Тогава всички разходи са за него сметка. А при тежки инциденти с фатален край на практика се оказва, че може да плаща, докато е жив или дори задълженията му да се прехвърлят на неговите наследници, тъй като обезщетенията, адвокатските хонорари и съдебни разноски по подобни дела възлизат на стотици хиляди левове. 
Застраховката обаче не покрива щети, причинени умишлено или по време на шофиране след употреба на алкохол или наркотици.
Ясна е нейната необходимост за колите, които редовно се управляват. Защо обаче всички автомобили, дори и тези, чиито собственици са ги зазимили и решават, че няма да използват в близко бъдеще, са задължени да се застраховат, е въпрос, който често среща негодувание. А отговорът отново може да се открие в буквата на закона - защото застраховката покрива щети, причинени на колата дори в качеството й на вещ. Например - 
автомобилът отлежава пред блока, без да се кара, но внезапно се подпалва от техническа неизправност
и причинява повреди не само по себе си, но и по паркираните в близост коли. Тогава, макар и да не е управлявана, тя става причина за инцидент дори само със стоенето си неподвижно. И ако има сключена "Гражданска отговорност", тя ще покрие щетите от пожара. 
Ако обаче един автомобил е спрян от движение, той е освободен от плащането на застраховката.
Какъв е статутът на Гражданската отговорност на всеки автомобил може да бъде проверено онлайн на сайта на Гаранционния фонд. Това става само чрез въвеждането на регистрационния номер на автомобила, за който се извършва справка. Така може да се види кога е сключена застраховката, крайната дата, до която е валидна, както и с кой застраховател е подписан договорът.