За втори пореден месец годишната инфлация забавя ускорението си, като за юни Националният статистически институт (НСИ) отчита спад на цените с 0,6% спрямо май. Така поскъпването падна до 2,8% годишно.
Инфлацията от началото на годината (юни 2019 г. спрямо декември 2018 г.) е 1,2%. Средногодишната инфлация за периода юли 2018 - юни 2019 г. спрямо периода юли 2017 - юни 2018 г. е 3,3%.
Индексът на цените за малката кошница през юни спрямо май е 98,7%, т.е. най-масово купуваните стоки са поевтинели с 1,3%.
Новите статистически данни за движението на индекса на потребителските цени са ясен знак за намаляване на инфлацията стабилно над нивото от 3%. В последния месец на миналата година поскъпването на годишна база беше 2,7%, през януари - 3%, през февруари - 3,2%, а през март - 3,6%, през април - 3,7%, а през май - 3,5%. За първи път през тази година инфлацията пада под 3%.
Именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на ЕС. България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от Евросъюза с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако има поскъпване, съвсем реално е да получим червена точка от страна на Европейската комисия.