Според представляващя Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев кандидатите за главен прокурор трябва да са политически независими.

С 23 гласа „за“ и 0 „против“ пленумът на Висшия съдебен съвет гласува процедурата за избор на нов главен прокурор, предаде репортер на БГНЕС.

Регламентът предвижда до 24 юли да се проведат 4 заседания.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че на 13 юни е приет графикът и условията, по които ще се избира новият главен прокурор.

Според регламента номинациите могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Крайният срок за представяне на писмена концепция е 12 август.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство – не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. Той се надява бъдещите кандидати да бъдат политически независими, включително чрез изказвания и действия.

Според Магдалинчев „бремето на тази длъжност“ е огромна, но ВСС няма никакви притеснения, ако жена се номинира и оглави Главна прокуратура. Членовете ще се уповават единствено на професионалните качества на кандидатите.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията