С финален спектакъл „Ерна и Маму“ и дипломи за всички участници вчера завърши седмото издание на Театрална ваканция в музея, организирана от Група за театър „Камила“ с подкрепата на община Русе и Регионалния исторически музей.
Над 50 деца от 8 до 14-годишна възраст работиха в продължение на две седмици в четири ателиета, за да оживее историята на Ерна и Маму. Сюжетът на праисторическата драма създадоха и описаха момичетата и момчетата от ателие „Перо“ на Илия Деведжиев. Децата от ателие „Сръчко“ на Лили Василева изработиха куклите и оръжията за театралната постановка. Участниците в ателие „Танц“ на Деница Анчева сътвориха пластични картини. Малките актьори от ателие „Театър“ на Роси Миновска-Деведжиева пресъздадоха приказния спектакъл с племена, мамути и саблезъби.
Постановката за Ерна и Маму е вдъхновена от експозициите на музея. Ерна разказва историята на 16-годишна жена, наречена от археолозите Ернестина, чийто гроб е открит в некропол край Кошарна и експониран в зала „Праистория“ на историческия музей. Образът на Маму е прототип на мамута от Екомузея. Племето Ресу-Маму живее в селищна могила като тази край Русе, за която разказва зала „Праистория“ на музея.