В русенската консултантска фирма „СИП 2000“ петък вече не е „денят на майстора“, в който служителите поглеждат часовника по-нетърпеливо и чакат мечтания уикенд. Причината е, че компанията въведе пробно четиридневна работна седмица и е една от първата в страната, която се решава на таква смела стъпка.
Имам млад екип в офиса и това много ги вдъхнови, съответно вдъхнови и мен. Генезисът на тази идея като цяло е, че хората, които работят по този начин, са по-отпочинали, по-мотивирани, а обемът на работа практически не намалява, казва собственикът и управител на „СИП 2000“ Петър Петев.
Все още е рано да се говори за резултатите от експеримента, но първите данни показват, че той е успешен. 
 

Русенската консултантска фирма в областта на обществените поръчки „СИП 2000“ премина преди седмица на четиридневна работна седмица. Ако експериментът излезе успешен, което означава да няма спад в производителността и да има по-висока мотивация на служителите, практиката ще стане постоянна. 
Идеята за съкратената работна седмица ми дойде от статия в списание „Мениджър“, свързана с инициатива български фирми да се опитат да въведат този метод, който се прилага в няколко европейски фирми. Имам млад екип в офиса и това много ги вдъхнови, съответно вдъхнови и мен. И реших да го приложа. Генезисът на тази идея като цяло е, че хората, които работят по този начин, са по-отпочинали, по-мотивирани, а обемът на работа практически не намалява. След като служителите са отпочинали и са по-ангажирани към дейността на компанията, те започват да дават повече от себе си в работното време и се организират по различен начин. Вследствие на това при 4-дневна работна седмица пристигат резултати като в една 5-дневна седмица, обяснява собственикът и управител на  консултантско дружество „СИП 2000“ Петър Петев. 
Макар че компанията е консултантска и е трудно да се мери обем, е въведен количествен измервател. Той представлява система от измерване на обема на завършените задачи, като ще бъде сравнен с обема на извършените задачи в 5-дневна работна седмица. Засега индикаторите не показват влошаване обема на работа или качеството на услугите. 
Към момента екипът на фирмата се състои от петима експерти, разпределени в два офиса в Русе и в Бургас, които работят в два отдела - административен и по обществени поръчки. Има и други експерти, но те са на граждански договори и това нововъведение не важи при тях.
Минахме на 4-дневна седмица миналия понеделник, като това се приема въодушевено от експертите в офиса. Определено атмосферата и енергията в офиса се промениха. Хората са с настроение. Навсякъде битува мнението, че понеделникът е гаден ден, организационен, а петък е ден, в който се настройваш за уикенда. Когато оставиш разстояние между почивката, идеята е в четири работни дни да няма организация и настройка, а служителите мотивирано да постигат целите си, казва Петев.
Масово служителите си избират да използват петък или понеделник за почивен ден, като едно от момичетата пък е решило да си слее петък, събота, неделя и понеделник в две седмици, като следващата седмица да не почива. 
Собственикът на консултантската фирма е дал възможност на служителите сами да си определят дните, в които ще почиват, като правилото е в офиса да няма непокрита позиция. 
Има модели, при които има определен почивен ден за цялата фирма, но при нас това е невъзможно, тъй като ние имаме пряка комуникация с клиенти, обяснява Петев.  
Единственото опасение на мениджъра е свързано с това как експериментът ще сработи в българската народопсихология с млади хора, но лично той е обнадежден.
Интересно ми е дали ще успея да мотивирам хората в този 4-дневен работен отрязък действително да запазим темпа на работа на компанията. Искам да покажа и докажа на себе една моя теза, която подкрепям, а тя е, че не бива младите хора да ги приемаме еднозначно като несериозни, недобре организирани, недостатъчно амбицирани. За себе си искам да проверя като форма на експеримент дали млади хора успешно могат да влязат в такъв експеримент и да покажат, че могат да работят по-мотивирано. Според мен просто трябва да разбереш младото поколение, да подадеш това, което очаква, и да го подадеш по начин, по който то очаква - да влезеш в мисленето на младия човек, за да може да извлечеш най-доброто от него, тоест да съвпаднат твоите и неговите цели, казва собственикът на фирмата.  
Засега идеята изглежда революционно, а когато от фирма „СИП 2000“ я споделят със служители на други компании, всички я приемат на шега. 
Звучи невъможно, като утопия, но ако успеем да го постигнем устойчиво във времето, ще е прекрасно и ще бъде образец, че това е възможно. Мисля, че рано или късно това може да се наложи в световен мащаб. Любопитно ми е коя ще е първата голяма българска компания, която ще го направи, посочва още Петев, който е категоричен, че ако експериментът се окаже успешен, няма да го прекратява.