„Корупцията е явление, което го има и ще го има, но ние трябва да го сведем до минимум. Днешното мероприятие на Дунав мост е част от инициативата на МВР и областната администрация-Русе „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, която се провежда съвместно от България и Румъния, каза вчера директорът на „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев. Посланието е към обществото, че трябва да бъде непримиримо към проявите на корупция и всеки гражданин трябва да осъзнае, че когато допуска малкия компромис, това може да доведе до големи проблеми, допълни той. 
Кампанията започна вчера на Дунав мост, като ще обхване и другите гранични пунктове в страната. На влизащите в България ще се раздават брошури с информация за правата им и за начините да сигнализират за корупционни действия. Предвидени са и 3000 анкетни листи, в които влизащите в страната ще отговарят на въпроси дали са били обект на евентуално корупционно действие или натиск на българските гранични пунктове.  На пътуващите ще бъдат раздавани и бутилки с минерална вода с логото на акцията и дори фризбита за децата. 
Целта ни е да изградим мрежа за борба с този бич за обществеността в България, Сърбия, Черна гора, Гърция, а към нея има желание да се включи и Турция, посочи Румен Ганев. Той обясни още, че от началото на годината „Вътрешна сигурност“ е образувала 45 досъдебни производства срещу служители на МВР, включително и за корупция, а за 10 години има издадени 700 присъди срещу полицаи, част от които за корупция.   
„Всички сме наясно, че двете най-болни теми в българското общество са ниските доходи и корупцията, защото когато има корупция, тя носи със себе си и съответните последствия. Затова аз съм доволен, че тази кампания започва именно от Русе“, допълни областният управител Галин Григоров. Областна администрация е партньор на МВР в реализацията на антикорупционната кампания.
Докато течеше пресконференцията, граничните служители задържаха 35-годишен виетнамец, който се опитваше с румънско такси да мине оттатък Дунав с документи на свой сънародник.