След мощната и катастрофална буря със силен вятър от над 100 километра в час, но с кратка продължителност, отнела 7 човешки живота, в Халкидики отстраняват щетите.

Своят живот загубиха туристи от Русия, Чехия и Румъния, включително две деца и рибар, а 23 души бяха хоспитализирани вчера, повечето от тях туристи.

Според източници от гръцкото правителство, пътната мрежа е напълно възстановена, с изключение на пътя Муданя-Касандра, където паднаха електрически стълбове.

10 граждани, които останаха без подслон, бяха настанени в хотели и стаи, с помощта на войската бяха обезопасени генератори за инфраструктурата от стратегическо значение, останали без електричество (полицейски участъци, противопожарни единици, общини и др.), а за трите най-засегнати общини и селата, останали без вода, бяха създадени специални помещения с бутилирана питейна вода, предаде МИА.

Работи се усилено за решаване на проблема с електричеството и според генералния секретар за гражданска защита на Гърция Никос Хардиляс, това е най-голямата буря през последните 35 години и най-голямата щета за мрежата от гръцкото електроразпределение в нейната история.

“Водим битка да решим проблема с доставките на електроенергия в Халкидики през следващите 24 часа, въпреки че първоначалният срок беше 72 часа”, заяви генералният секретар за гражданска защита за гръцката агенция АНА-МПА.

Тялото на един от загиналите, рибар, беше открито с помощта на хеликоптер на гръцкия военноморски флот вчера, след като беше озчезнал за повече от 15 часа в морската част на Каликратия.

От началото на бурята до вчера над 120 граждани с линейки или техни превозни средства са били настанени в трите болници в Солун и в една в Халкидики, а 23 души са сериозно ранени, от които 72-годишна жена, която е в критично състояние.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас проведе вчера извънреден брифинг с журналисти, на който каза, че повечето от пострадалите са туристи.

Говорителят на правителството обясни, че външното министерство информира посолствата на страните, от които са жертвите и ранените.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, гръцкото външно министерство и опозиционният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас изразиха съболезнования на семействата на загиналите.