Първата партида компоненти на противовъздушните ракетни системи (ЗРК) С-400 пристигна в Турция днес, съобщи Министерството на отбраната на страната.

“Първата партида от компоненти на системата за противовъздушна отбрана С-400 пристигна в Турция. Доставката се извършва във въздушна база “Мюртед” в близост до столицата Анкара”, заявиха турските военни.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика международен скандал между Турция и Съединените щати: те поискаха сделката да бъде ипрекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. В случай на отказ Вашингтон не изключи възможността за отлагане или отмяна на продажбата на най-новите изтребители Ф-35 в Турция и заплаши Анкара със санкции за придобиването, но Турция отказа да се оттегли. След срещата на върха на лидерите на страните от Г-20 в японската Осака обаче ситуацията между САЩ и Турция стана по-малко напрегната, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турция от своя страна многократно подчертава, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” – модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожи самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана.