Възможно ли е да организирате страхотно пътуване за себе си и семейството си с по-малко средства? Разбира се, но отнема малко повече планиране. Ето и няколко идеи от експертите на БНП Париба Лични Финанси, които ще ви бъдат полезни при организирането на лятната почивка с малък бюджет. 
Създайте ваканционен бюджет
Направете реалистичен план какви разходи ще имате за почивката. Включете всичко: храна, атракции, хотели, транспорт, джобни. Летните почивки не са непосилни за бюджета ви. С малко стратегическо мислене и няколко практични стъпки ще можете да осигурите незабравимо лято на достъпна цена.
Желаната дестинация
Изберете къде ще почивате и какъв вариант за транспорт ще ползвате. За семейната ваканция най-добрият вариант е да се придвижите със семейната кола, но изчислете точно какви ще са разходите за гориво на отиване и връщане. Не забравяйте да включите и тези, които ще направите по време на почивката покрай автомобила. Проверете вариант и с автобус, влак или самолет и изберете този, който е най-добър.
Къде ще отседнете
Най-добрият съвет за това къде да нощувате е да проверите хотелските стаи и цените няколко месеца предварително. Колкото по-рано резервирате стая, толкова по-евтина е цената. Можете да запазите и извън сезона, например през септември. Планината през лятото е прекрасен избор за семейна ваканция и цените са почти два пъти по-ниски. Не забравяйте, че има възможност за резервации и отстъпки в последната минута.
Споделете разходите с приятели 
Колкото повече, толкова повече! Мечо Пух със сигурност би го казал за приятелите. Може да помислите за прекрасна къща на морето, вила в планината или в близост до минерални извори? Къщата може да бъде по-малък разход от хотел, особено ако поделите цената с приятели. В нея ще разполагате с кухня и приготвянето на храната може да се превърне в парти, когато е споделено с приятели. Не пренебрегвайте и компанията за децата.
Платете по-рано
Ако сте успели да направите резервациите за лятото предварително, ще успеете да разпределите разходите си. Изберете да платите с кредитната си карта и я използвайте за резервациите на хотел, самолетни билети или екскурзия. 
Непредвидени разходи
На семейните почивки често се налага да се харчат средства, които не сте предвидили предварително. Затова преди да се отправите към желаната дестинация е добре да изготвите списък с всичко необходимо. Не забравяйте лекарства, слънцезащитен крем и всичко останало, което може да ви потрябва по време на почивката. Инвестирайте в хладилна чанта - удобна е както за пътуването, така и за плажа. Разгледайте подробен списък с важни неща преди да заминете.
Алтернативна ваканция
Имате приятели, които отдавна се каните да посетите - сега е моментът да го направите. Възползвайте се от идеята за размяна на къщите за малка почивка. Този алтернативен начин за туризъм има прост принцип на споделянето и размяната на домовете. Този различен начин за почивка дава и разнообразни предимства: ниска цена, много и лесно достъпни дестинации.
А ако планирате почивка до по-далечна и екзотична дестинация, можете да се възползвате от потребителски кредит, с който да финансирате мечтаната екскурзия. Така ще разсрочите във времето сумата и ще можете да се насладите пълноценно на лятото.