Учениците ни се увеличават и тази година, в сравнение с миналата те са повече. 7% от кандидатствалите да учат в София са учениците от страната, които ако не бъдат приети тук, ще могат да продължат образованието си в района, от който идват. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, която изнесе данни за извършеното първо класиране за прием в езикови и професионални училища в града.

„За следващата учебна година са планирани 383 паралелки, от които 229 са профилирани и 154 са професионални. Тази година на Националното външно оценяване по български език и литература се явиха 10 149 ученика. Средните резултатите са над средните за страната, общо 64.45 са точките за нашия град. По математика се явиха 10 137 ученика като София-град постигна среден резултат от 44.65 точки. И на двамата формата училището с най-висок резултат е Софийската математическа гимназия „П. Хилендарски““, отчете Кастрева.

Кандидат-гимназисти, които не са приети след първо класиране са 836.

94% от кандидатствалите са подали заявленията си за участие в класирането онлайн, а едва 6% от тях са направили това през училищата-гнезда.

„Учениците подали заявление за участие в първия етап на класиране са 9869, от тях 9168 са кандидатствали онлайн, а през училища-гнезда – 671. 747 е броят на ученици от страната, като 706 са кандидатствали по електронен път, а 41 чрез училищата-гнезда. 1081 ученици не са подали заявление, от които 543 са от училища по културата, спортни и частни”, обясни Любка Методиева, която е председател на Комисията за информационно осигуряване и класиране.

Началникът на РУО София-град Ваня Кастрева посочи, че най-желаните профилирани паралелки са по чужди езици като 2101 ученици са заявили желанието си да учат в 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес, следвана от 22-ро, 32-ро училище, 9-та френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Втора английска гимназия.

„Няма промяна в желанията на учениците, свързани с професионалното образование. Както беше миналата година отново най-желана е Националната търговско-банкова гимназия, със специалността си „Банково дело“ с английски език, следвана от тяхната друга специалност „Електронна търговия“. На трето място е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с английски език, а Технологичното училище Електронни системи към ТУ-София със същата специалност е пожелано от 1214 ученика. На пето място се нарежда Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с английски език, посочи Кастрева предпочитанията на бъдещите осмокласници.

Тя подчерта, че за втора година има кандидат-гимназист с най-висок бал от 500 точки и тази година той е от Първа английска гимназия.

„Паралелката с най-висок минимален бал от 490.500 т. е в Софийската математическа гимназия – профил „Математически” с интензивно изучаване на немски език. Това е балът на последното прието дете. В рейтинга на училищата на първо място е СМГ. Тази година балът в софийските училища се е повишил, но нямаме промяна в първите 10 училища. Водещо е СМГ с бал 479.500 в сравнение с миналата година, когато той е бил 456. На второ място е 91 НЕГ с бал 458.500 при 440 миналата година. На трето място е 73-то училище с минимален бал 442 т. тази година за разлика от миналата година, когато той е бил 423 т.”, посочи началникът на регионалното управление по образование в София. На следващите места е ТУЕС към ТУ-София, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Първа АЕГ, II АЕГ, 9-та френска, 22 и 35-то училище.

На този фон са закрити 15 паралелки в София като 4 са профилирани, а 11 професионални поради класирани 6 или по-малко ученици. Броят на закритите тази година са два пъти по-малко от миналата година, когато са били затворени 31 паралелки. Между тях са и такива, в които е трябвало да се изучават защитени специалности и професии, както и професии с очакван недостиг на труда.

„Закрихме паралелка „Подемно транспортна техника с електрозадвижване“, „Производство на тапицирани изделия“ в 76-то училище, паралелка „Локомотиви и вагони“ в ПГ по ж.п. транспорт“, заяви Ваня Станчева, която е председател на областната комисия за прием и добави, че също така няма и желаещи да станат заварчици.

Станчева увери, че всеки кандидат, който е изявил желание да учи в някоя от закритите паралелки е класиран на по-предно свое желание.

Стана ясно още, че 8817 ученици са класирани на първи етап. Едва 836 са некласирани и това се дължи на факта, че са имали твърде малко посочени желания в заявлението, посочи Станчева и добави, че свободните места след първо класиране са 684 места.

От 12 юли до 16 юли класираните трябва да отидат и да се запишат в училището, в което са приети.Ако пък желаят да участват във второ класиране трябва отново да отидат в училището където са класирани и да подадат заявление за участие.

Важно е да се знае, че незаписалите се или тези, които не подадат заявление за следващо класиране, губят мястото си.

„Второ класиране излиза на 18 юли и записването е до 22 юли. Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 23 юли. Подаване на заявления за участие в трети етап се подават на 24 и 25 юли и това става отново чрез електронната платформа. Той е много рисков, защото в заявленията могат да се вписват само паралелките, в които има останали незаети места. Приетите на трето класиране ще излязат на 29 юли, като до 31 юли ще могат да се запишат. На 1 август ще бъдат обявени незаетите места след трети етап. Четвъртото класиране не е централизирано и то се извършва от училищата, в които има свободни места. Водещият критерии е балът“, обясни Станчева.

На въпрос на журналист дали по време на кампанията е имало нарушения, Ваня Кастрева отговори, че са получили няколко сигнала като повечето касаят работата на квесторите.

„Имаме една анулираната работа. Тя е на дете от СМГ. Причината затова решение е, че той е напуснал залата без да остави своята работа по математика. Ученикът ще може да кандидатства, но без точките от НВО. Ще бъдат наказани и двамата квестори, които не са съдействали изпитът да протече по установения ред“, заключи Кастрева.