Паспортите на българските граждани ще се издават със срок на валидност до 10 години, а на децата до 18-годишна възраст срокът ще бъде 5 години. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на изменения в Закона за българските лични документи. 

Срокът за издаване на лични карти и паспорти ще бъде 30 дни при обикновена услуга, 3 работни дни при бърза услуга и 8 часа при експресна услуга след приемане на заявлението. 

Издаваненето на документ за самоличност на чужденец, получил убежище, статут на бежанец или хуманитарен статут ще отнема 30 дни при обикновена услуга и до 10 работни дни при бърза услуга.

Министерството на външните работи предвижда подаването на заявления за подмяна на документи да се извършва автоматизирана информационна система за електронни услуги. Заявителите ще могат да подават заявления електронно и без електронен подпис, като към него приложат копие от валиден документ, който желаят да подменят. 

Измененията ще влязат в сила от 1 октомври 2020 г. При подаване на заявления в консулски и дипломатически представителства в чужбина сроковете за издаване на документи ще бъдат по-кратки. Въвежда се и възможност за получаване на документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, съобщава Нова тв.