Министерството на отбраната на Обединеното кралство потвърди, че ирански катери са се опитали да спрат британски търговски кораб в Ормузкия проток.

„Фрегатата на британските ВМС Montrose беше принудена да заеме позиция между иранските кораби и търговския съд British Heritage. Тя оправи устно предупреждение, след което иранците отплаваха назад“, съобщи МО. От ведомството уточниха, че в инцидента са участвали три ирански катера, а не пет.

Телевизия Си Ен Ен съобщи по-рано, позовавайки се на източник от американската администрация, че пет катера, които най-вероятно принадлежат на Корпуса на стражите на ислямската революция /КСИР – елитните части на Иран/, са се опитали да спрат британски танкер в Ормузкия проток.

КСИР опроверга информацията, че негови катери са се опитали да задържат британски танкер, предаде агенция Фарс.

„ВМС на КСИР в Персийския залив внимателно и последователно изпълняват поставените задачи. През последните 24 часа не са регистрирани сблъсъци с чуждестранни кораби, включително британски“, се казва в съобщението на елитните части. В него се подчертава, че „ако бъде издадена заповед за задържането на чужд кораб, военноморските сили на корпуса са способни без забавяне да се справят с тази задача“.

Русия, на свой ред, предупреди, че съществува опасност от пряка конфронтация заради събитията в региона. „Положението е много тревожно. Убедени сме, че рискът от директен сблъсък е нараснал до такава степен, че е все по-трудно да се прогнозира по-нататъшното развитие на събитията“, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков. „Причините за това са ясни – целенасочената линия на Вашингтон към изостряне“, добави той, цитиран от ТАСС. Рябков определи действията на Великобритания в Ормузкия пролив като възмутителни, отбелязвайки, че инцидентът може да усложни корабоплаването в региона.

През последните два месеца няколко петролни танкера бяха атакувани в региона на Персийския залив. САЩ и Саудитска Арабия обвиняват за нападенията Иран, който отхвърля тези обвинения. На 20 юни иранските въоръжени сили свалиха американски безпилотен самолет, обявявайки, че той е нарушил въздушното пространство на страната.