Външните саксии за цветя наистина са великолепен декор за дома

Един от най-често срещаните начини за украса на дома е да се поставят каменни вази и саксии за цветя. Външните саксии за цветя могат да бъдат с напълно различни форми и от разнообразни материали, а декорът им успешно допълва общата визия на дома.

Как да изберем правилните саксии в този случай?
Тъй като саксиите на улицата са предназначени да украсят предната част, вътрешния двор, стълбите, градинските пътеки, местата за сядане, терасата или верандата, те трябва да бъдат избрани въз основа на определена функционалност.

При избора на такъв декоративен елемент трябва да се имат предвид размерите на уличните саксии - нека да са големи кашпи.

Всичко зависи от общата площ на мястото или парцела. Твърде голяма саксия на малка площ ще изглежда много натрапчива и тромава, така се разваля желаната хармония и комфорт. Малка саксия на дълга, луксозна градинска алея, напротив, се губи. Но подходящият размер на саксията ще подчертае и балансира пространството. пред дома.

Съвет!

Дизайнът на саксии не трябва да бъде по-забележим от цветята, които са засадени. По-елегантни и хармонични в ландшафтния дизайн ще изглеждат саксии и кашпи със спокойни светли нюанси на сметана, бяло, теракот, кафяво, бежово. Саксията за растенията трябва да съответства на общата стилистична визия.

И още...

Също толкова важна част от избора на подходящия съд е материалът за неговото производство. Най-често срещаните саксии, кашпи и вази са - бетонови, каменни и пластмасови изделия. Често се използват и глинени саксии за цветя. Не са с уникални текстури и форми, но в същото време повърхността им трябва непременно да бъде покрита със специална глазура, за да се увеличи устойчивостта на най-ниските температури и да се запази влагата.

Саксиите за цветя, направени от изкуствен или естествен камък, по правило се поставят върху каменни постаменти или пиедестали и често се украсяват с красиви релефни модели. Основните им предимства са издръжливостта и привлекателната декоративност. Такива саксии, кашпи и вази перфектно задържат влагата, което предпазва почвата от изсъхване.

Бетонните саксии за цветя най-често се използват за украса на големи площи. Този избор се дължи на впечатляващите им размери и голямото им тегло.

Често външните бетонни саксии са под формата на модулни контейнери, чийто дизайн се състои от саксия за цветя от камък (или бетон) и бетонна основа. Подобни продукти притежават доста дълъг експлоатационен живот, устойчиви на въздействието на водата и не се напукват от температурни разлики. Също така, външни бетонни саксии за цветя се правят с помощта на армираща мрежа, което допълнително повишава тяхната дълготрайност.

Най-икономичният вариант за декориране са пластмасовите саксии за дома.

Те често са в колоритни богати цветове. Цената на такива саксии е ниска. Определено, основното предимство на пластмасовите саксии е мобилността им (поради ниското тегло).