Дивни природни гледки, пейзажи, загатващи самота, и натюрморти с ярки цветя и пачуърк от емоции - това ще видят русенските ценители на изящното изкуство, ако до 19 юли отидат да разгледат изложбата в централната зала на Художествената галерия. Там завчера бе открита експозиция с избрани творби, създадени в различните издания на пленера „Делиблатски песак“, който вече 50 години се организира недалече от сръбския град Панчево. Мястото, където се събират художници от Сърбия, България, Румъния, Унгария, Германия и други държави, е наистина уникално - в близост се намира единственият по рода си пясъчник в Европа, наричан Европейската Сахара. Самите художници творят в курортната местност Девоячки бунар.
За 50 години в нашия пленер са участвали 430 автори, като над сто са от чужбина, каза при откриването на изложбата сегашният директор на пленера Стоян Бошков. Близо 1300 картини, скулптури, малки пластики са оставили те във фондовете на пленера, наричан от сърбите „художествена колония“. Атмосферата там е наистина удивителна, рисува се денонощно, но и всичко това е съпътствано от много настроение, припомни Стоимир Иванов, който е един от петимата русенци, участвали в пленера. 
Надяваме се нашето сътрудничество да продължи, увери директорката на Художествената галерия Елена Великова. А началникът на общинския отдел „Култура“ Анна Сипос връчи на Стоян Бошков поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов.