Първите 17 тролейбуса втора употреба се очаква да тръгнат по улиците до десетина дни. Машините, които са в отлично техническо състояние, пристигнаха на пристанището в Русе вчера около обед. Пет от тях бяха доставени от Швейцария, а останалите 12, които са с механична рампа за инвалидни и детски колички, са от Чехия. 
След като митническите формуляри бяха подготвени, започна освобождаването на тролеите, като беше създаден и работен график. Тази сутрин към 8 часа ще започне извозването на тролеите към депото. Предстои там да се направят обстойни прегледи, обслужване и да се прегледа изрядността на документация. След като тези дейности приключат, ще стане ясно колко от 17-те тролейбуса ще бъдат веднага пуснати в експлоатация. 
Поетапно ще бъдат изведени от употреба и част от най-амортизираните машини и с лош външен вид, за което хората постоянно се оплакват. В момента Русе разполага с 41 тролея, но само около половината са в редовна експлоатация, а гражданите често се жалват, че пътуването в тях е истинско изпитание. 
Тролейбусите, които вчера пристигнаха по река Дунав, са използвани 25 години. За сравнение тези, които сега се движат по русенските улици, са 38-годишни. Запазените и добре поддържани машини от Чехия и Швейцария са дълги 12 метра и тежат по 12 тона. 
С доставените нови тролеи ще може да се покрие новата транспортна схема, при която тролейбусите и автобусите ще се допълват, вместо да си бъдат конкуренция, както е сега. Очаква се тя да е готова до септември и да влезе в сила от първи януари.