Нови системи за засичане на скоростта на два пункта, при което средната скорост показва спазвани ли са ограниченията, ще следят движението по пътищата за Бяла и Силистра и нарушителите ще получават електронен фиш, съобщи старши инспектор Стелиян Станев от КАТ. 
Трасетата за контрол вече са определени. Това са 10-километровите отсечки от разклона за Мартен до Сливо поле и от Мидата край Тръстеник до втория разклон за Две могили в посока Бяла. Инсталирането на техниката се очаква през есента.
11 786 шофьори са засечени с висока скорост от действащите в региона стационарни и мобилни камери. Скокът спрямо миналата година е почти двоен - тогава за първите шест месеца нарушителите са били „само“ 6494.
Седем човека са намерили смъртта си на пътя при станалите от началото на годината до края на юни 388 тежки катастрофи. Ранените са 169. За същия период на миналата година са станали 477 тежки инцидента с 8 загинали и 169 ранени. Най-много са пътните произшествия в двемогилския участък на пътя Русе-Бяла. След тях се нареждат катастрофите на пътя Русе-Разград, който поема отиващите на море туристи от Румъния. Регистрираните там кървави сблъсъци са 5 с четирима ранени и един убит. 
97% от катастрофите са заради отнето предимство и висока скорост. От пияни водачи са предизвикани шест произшествия, при които са пострадали 10 човека. Като цяло засечените с алкохол зад волана са с около една трета по-малко. Тревожното обаче е, че броят на дрогираните се е увеличил два пъти и половина - заловените тази година са 43.
Най-много пътни инциденти през шестмесечието са станали в петък и събота и в часовите диапазони между 8 и 9, 12 и 13 и от 16 до 19 часа. Улиците с концентрация на катастрофи са „Липник“, „Доростол“, „Цар Освободител“, „Скобелев“ и булевард „България“.