Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на „Обединените патриоти“, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ръководството на парламентарната група се поема от ВМРО и НФСБ, другите двама партньори в малката коалиция. За съпредседатели на ПГ на ОП са избрани Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ.

По неофициална информация аргументът за решението на депутатите на Красамир Каракачанов и Валери Симеонов е, че лидерът на “Атака” от месеци не е събирал на заседание парламентарната група в качеството си на председател. Когато пък е насрочвал сбирки на групата, неговите депутати са отсъствали, твърдят колегите им от другите две партии в малката коалиция.

Искрен Веселинов: „Атака“ систематично бойкотира заседанията на ОП

Представителите на „Атака“ систематично бойкотират заседанията на парламентарната група, заяви новият съпредседател на „Обединени патриоти“ и депутат от ВМРО Искрен Веселинов.
На провело се вчера заседание на групата на патриотите НФСБ и ВМРО са взели решение за отстраняването на лидера на „Атака“ Волен Сидеров от председателското място, а поста му заемат двама съпредседатели Искрен Веселинов (ВМРО) и Валентин Касабов (НФСБ).
„Беше обсъден фактът, че от месеци наред парламентарната група няма реален организационен живот и с цел подобряването му беше направена и промяна в ръководството“, подчерта Веселинов и допълни, че в това решение няма нищо „извънредно и драматично“. Според него промяната ще подобри парламентарни живот на групата, защото доскорошното и ръководство е било пасивно.
От своя страна Валентин Касабов подчерта, че въпреки промяната, „малката коалиция“ остава стабилна и ще продължи да осъществява своята политическа дейност.

„Атака“: Волен Сидеров е моторът на „Обединени патриоти“

Това не е само отстраняване на Волен Сидеров от председателския пост в групата на „Обединени патриоти“, но това е и нарушение на коалиционното споразумение между НФСБ, „Атака“ и ВМРО, което подписахме в началото на 2017 г., преди да влезем в това Народно събрание. Така зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов коментира промяната в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти“.
Сидеров вече няма да бъде председател на ОП, като мястото му се заема от двама съпредседатели – Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ, а решението за това е взето на редовното заседание на групата на патриотите във вторник, на което не е имало представители от „Атака“.
Според Десислав Чуколов обаче аргументите за решението са невалидни, защото то на практика денонсира споразумението между трите партии в „малката коалиция“. От „Атака“ показаха и документ с дата 8 юни, който според тях доказва, че намерението за премахване на Сидеров датира още от преди месец, но последствие лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че става въпрос за техническа грешка.
На въпрос дали „Атака“ ще напусне групата на патриотите, Чуколов отговори: „Защо да напускаме парламентарната група? Нарушено е коалиционното споразумение. Те денонсират това споразумение и бламират споразумението с ГЕРБ“. От партията на Сидеров все още не обявяват и какви действия ще предприемат. „Ще се съберем и ще видим“, допълни Десислав Чуколов. Той определи Волен Сидеров като „моторът на „Обединени патриоти“ и подчерта, че съществуването на „малката коалиция“ не е било възможно без отстъпките, които е направил.

Симеонов за отстраняването на Сидеров: Такава е волята на групата

„Атака“ няма човек в ръководството на „Обединени патриоти“, просто защото такова е гласуването. Такава е волята на групата. Тя определя кой да я ръководи“. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира смяната в ръководството на ПГ на „Обединени патриоти”.
След събрание на депутатите от групата, на което не са присъствали представители на „Атака“, е взето решение от поста да бъде отстранен досегашният председател Волен Сидеров и да бъде сменен от двама съпредседатели – Искрен Веселинов от ВМРО и Валентин Касабов от НФСБ.
„Това са формални промени. Публично известен факт е, че повече от 10 месеца НФСБ не приема председателството на Волен Сидеров по редица съображения“, припомни Симеонов.
На въпрос как ще коментира изразената позиция от „Атака“, че отстраняването на Сидеров поставя под риск коалиционното споразумение, Валери Симеонов отговори: „Няма такова нещо. Или някой не е чел коалиционното споразумение, или не е чел правилника на групата. Между ПГ на „Обединени патриоти“ и коалиционното споразумение има разлика. Едното определя взаимоотношенията между трите партии, а правилникът на групата определя редица правила, по които тя да работи. Тъй като досега тази група не работеше, промяната би следвало да се разглежда като акт на оздравяване“.
Той отрече информацията, че от „Атака“ не са били уведомени на заседанието и припомни, че то е регулярно, трябва да се провежда всеки вторник и всички знаят за него.
„Ето това е много показателно. Защо „Атака“ вчера не бяха на това заседание?“, попита Симеонов, критикувайки начина, по който е функционирала групата до момента.