Да се даде точно определение на автосервизната дейност, както и да се посочи къде може да е на сервиз един автомобил, както и кой може да го ремонтира, поиска за пореден път вчера русенското сдружение Сервизи за качество в автомобилния ремонт /СКАР/ по време на организирана от КНСБ среща за представяне на кампанията на синдиката за изсветляване на икономиката с мото „Сивото убива“.
Сенчестата част от ремонта и поддръжката на автомобилите в момента е 70-80%, изчислява браншът. Какви са загубите за бюджета илюстрира примерът на управителя на фирма „Ес Транс“ Емил Цветков, представител за Русе и региона на „Нисан“ и „Джип“.
При нас работят 15 човека. Миналата година платихме 414 000 лева данъци и осигуровки - близо по 27 570 лева за един работник. По най-груби сметки излиза, че сивият сектор си спестява 1 милиард лева годишно. Може ли да спи спокойно един финансов министър, чийто бюджет не събира тази сума, попита Емил Цветков.
Сдружение СКАР от години се бори за изсветляване на бранша и с логични аргументи обяснява колко важно е това както за приходите в бюджета, така и за безопасността на движението. С темата са запознавани от областни управители до депутати, министри, премиер и президент, но въпреки декларираната ангажираност, никой не е предприел реални действия.
Най-добра илюстрация на бездействието на държавата е реакцията на резлични институции, след като бъдат сезирани за фискални, екологични, технологични и други проблеми, предизвиквани от полулегалните гаражчета и работилници за ремонт на автомобили.
Стандартното обяснение в такива случаи е, че въпросните майстори нямало как да бъдат проверени, защото никъде не били рагистрирани.
Е, има ли друга държава, в която ще ви се отговори по този начин, попита Цветков и обобщи, че нито политици, нито администрацията искат да помогнат на СКАР в борбата с кражбите от бюджета.