Трима лекари са санкционирани с глоби от здравната каса след основателни жалби от пациенти, съобщи  директорът на касата Калоян Копчев. Двамата от тях са лични лекари, които редовно не си спазвали графика за работа с разчитащите на тях хора. Специалист пък е санкциониран, тъй като взел пари за преглед от пациент, осигурен от държава в ЕС, в която работи, без да се съобрази, че той е отишъл при него с направление от джипито си. 
За направление на пациент с двойно гражданство здравната каса плаща на лекарите, така че парите са взети неправомерно от доктора, на когото не му се занимавало с документацията, уточни Копчев.  

За първото шестмесечие са постъпили общо 20 жалби от пациенти срещу лекари, 17 от тях са били неоснователни.
Приемната за граждани в здравната каса е отворена всеки работен ден без прекъсване. Консултации се дават и на тел.082 886 173, моите приемни часове са всеки четвъртък от 15 до 17 часа. За да няма недоразумения, е добре гражданите да търсят нашите специалисти, от които могат да получат отговор на въпросите, които ги вълнуват, а не да пишат жалби и след това да се сърдят, че резултатът от тях не е какъвто са очаквали, посочи Копчев.
3160 пациенти са сменили личните си лекари през юни. Близо 3000 от тях са в Русе, като от 2000 година досега петима русенци избират нов общопрактикуващ лекар за десети път. Най-възрастният пациент е на 104 години и се лекува при д-р Сребрина Петканова.
Според статистиката 228 000 жители в региона имат личен лекар. 127 000 от тях са посетили поне веднъж джипито си за изминалите шест месеца. Хронично болен възрастен пациент обаче е посетил лекаря си 30 пъти за прегледи, а друг е ходил 40 пъти при различни специалисти за 180 дни.
За полугодието 40 000 пациенти на възраст над 18 години са отишли при джипитата си на профилактичен преглед. Това са 21% от всичките 193 000 здравноосигурени, посочи Копчев.
Едва ли останалите 153 000 пациенти ще минат на профилактика при лекарите си до края на годината. Глобата за това е от 50 до 100 лева и загуба на здравноосигурителните вноски за един месец. Тази санкция се налага от Регионалната здравна инспекция, но досега няма нито един глобен, категоричен е шефът на касата.
За първото шестмесечие на осемте болници в Русе и региона здравната каса е платила 43.5 млн.лева за лечение на 25 000 пациенти, които са лежали 36 000 пъти в различни отделения.